Decolare dificilă: Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse încep exploatarea avioanelor de vânătoare Su-57  

1

Avionul rusesc de generația a cincea a decolat. Primul avion de vânătoare Su-57 din producția de serie a zburat către Centrul 929 pentru teste de stat din Akhtubinsk. Transferul la trupe al primei aeronave trebuia să aibă loc anul trecut, dar aceasta a suferit o catastrofă. Programul PAK FA/T-50/Su-57 s-a dovedit a fi cel mai complicat și mai ambițios pentru industria militară constructoare de avioane. Lucrările au fost amenințate de mai multe ori. Cotidianul Izvestia a realizat un material despre istoria dezvoltării aeronavei și a făcut o serie de prognoze privind soarta acesteia. 

Planuri pe termen lung

Pe 25 decembrie, pe aerodromul din Novosibirsk a fost semnalat un avion Su-57 în culorile Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse și cu numărul de coadă 01 albastru. Avionul a făcut o aterizare intermediară pe timpul deplasării de la Komsomolsk pe Amur către partea europeană a Rusiei. Acesta este primul avion din producția de serie dintr-un lot de aeronave, care a decolat pentru prima dată în octombrie anul acesta.

După cum au declarat sursele Izvestia, la Centrul 929 pentru teste de stat, vor fi continuate testele cu prima aeronavă din producția de serie. De asemenea, piloții și instructorii vor elabora programele de pregătire pentru luptă pentru viitorii piloți ai acestor avioane.

La bilațul Colegiului Ministerului rus al Apărării din 21 decembrie, ministrul Serghei Șoigu a informat despre planurile de livrare a 22 de avioane Su-57, până la sfârșitul anului 2024. Potrivit precizărilor sale, până în anul 2028, numărul de avioane de acest tip din dotarea Forțelor Aerocosmice va ajunge la 76 de unități.

Contractul pentru producerea unui lot atât de mare a fost semnat la solicitarea personală a lui Vladimir Putin în cadrul forului Armata-2018. Înainte de aceasta, era planificat ca, până în 2027, Forțele Aerospatiale să primească doar 16 avioane Su-57. Creșterea comenzii a fost posibiliă în urma unui acord cu industria constructoare pentru a reduce costul fiecărui avion cu 20%.

Comenzile existente permit dotarea cu noile avioane Su-57 a trei regimente de aviație. În perspectivă, sunt posibile contracte suplimentare pentru noi avioane de vânătoare. În prezent, în programul de testare sunt implicate 10 prototipuri din producția de preserie. Începând cu anul 2021, tempoul livrărilor de avioane din producția de serie va fi crescut progresiv. La capacitatea maximă de producție se va ajunge după anul 2024, când vor fi construite 16 aeronave pe an.

“Dezvoltarea aeronavei, construcția de prototipuri, efectuarea de teste militare – toate acestea necesită mult timp. Pe de altă parte, în ultimul deceniu, au apărut mai multe tehnologii moderne, pe care inginerii le-au aplicat la proiectele lor”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valery Gorbenko.

“Dezvoltatorii au rezolvat problema creării unei aeronave de nouă generație, pentru care Rusia nu avea înainte analogi. Noul avion este foarte diferit de celelalte. Există multe probleme pe care computerul le rezolvă. Inginerii au trebuit să creeze celula, echipamentele electronice și toate sistemele de la zero. În timpul creării aeronavei, componentele importate au fost înlocuite. De exemplu, materialele compozite, datorită cărora avionul este invizibil, au fost achiziționate anterior din străinătate, iar acum sunt produse în Rusia. Sistemele de observare modificate pot acum selecta cele mai periculoase ținte mai repede decât pilotul”, a explicat generalul.

Succese și probleme

Ministerul Apărării trebuia să primească primul avion Su-57 din producția de serie încă de la sfârșitul anului trecut. Dar, planurile au fost date peste cap de un accident suferit cu trei zile înainte de ceremonia oficială. Pe 24 decembrie 2019, echipamentele a cedat la unul dintre zborurile de testare finale. Pilotul de teste Aleksei Gorshkov a reușit să se catapulteze din aeronava aflată în cădere, dar aceasta s-a prăbușit. Pierderea suferită nu va afecta numărul total de aeronave din dotarea Forțelor Aerocosmice. Un avion nou va fi construit pentru înlocuirea celui pierdut.

Până când cauzele accidentului au fost clarificate și eliminate, transferul aeronavelor către trupe a fost amânat cu un an. Rezultatele anchetei și lucrările comisiei au fost folosite pentru a face promițătorul avion al Sukhoi și mai performant. Programul de producție a trebuit să fie ajustat pentru a compensa întârzierea.

Accidente anterioare întârziaseră deja programul de testare. Pe 10 iunie 2014, în timpul demonstrației pentru o delegație indiană, motorul celui de-al cincilea prototip al avionului a luat foc. Acesta a suferit daune atât de grave, încât corpul aeronavei a trebuit să fie reconstruit practic de la zero.

Potrivit directorului executiv al corporației Rostec, Oleg Yevtushenko, până în primăvara acestui an, prototipurile efectuaseră deja câteva mii de zboruri de testare. În perioada 2018-2019, avioane de vânătoare Su-57 au fost dislocate în Siria de două ori și și-au testat noile arme, nu pe terenul de antrenament, ci împotriva țintelor reale ale extremiștilor. Potrivit lui Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, aeronavele au îndeplinit, cu succes, toate misiunile stabilite acolo.

Anul acesta, avioanele Su-57 au fost testate în acțiuni comune cu alte avioane de vânătoare și bombardiere. De asemenea, o aeronavă de acest tip a fost testată în tandem cu drona grea de atac S-70 Okhotnik, care poate transporta atât bombe de aviație, cât și rachete aer-aer.

Su-57 versiunea 2.0

În paralel cu începerea producerii în serie a noilor aeronave, se lucrează deja la îmbunătățirea celui mai recent avion de vânătoare. După cum a informat anterior Izvestia, în luna octombrie 2018, au început lucrările de dezvoltare sub codul „Megapolis”. Acestea implică dezvoltarea, până în anul 2024, a unei versiuni actualizate, cunoscută sub numele de „Su-57 pentru etapa a doua”.

Primul zbor al prototipului modernizat este programat pentru anul 2022. Este planificată finalizarea testelor în cadrul lucrărilor de dezvoltare la sfârșitul anului 2024. Majoritatea aeronavelor din contractul semnat pentru 76 de unități vor fi produse într-o nouă versiune.

Principala diferență va consta în utilizarea unui motor nou, super-puternic, cunoscut sub denumirea de „Produs 30”, care a fost dezvoltat special, de la zero, pentru avionul Su-57 de Asociația de producție și construcții motoare din UFA. Pe primele avioane din producția de serie sunt instalate motoarele AL-41F1.

Primul zbor al unei aeronave Su-57 cu noile motoare a avut loc în luna martie a acestui an. Acestea au fost montate pe unul dintre avioanele experimentale de pre-producție, în curs de testare. Motorul poate fi identificat prin duza sa zimțată caracteristică. Acesta reduce vizibilitatea aeronavei pe radare și alte echipamente de detectare. „Produsul 30” va avea o durată de viață mai lungă și va oferi avionului de vânătoare capacitatea de a evolua la o viteză supersonică de croaziera, fără a fi nevoie de forțaj.

În plus, la versiunea îmbunătățită pentru „etapa a doua” se va extinde gama de arme dirijate folosite de aeronavă. Pentru aceasta sunt dezvoltate mai multe familii de rachete și bombe „inteligente”, care pot fi amplasate în compartimentele interne. Acolo nu măresc expunerea radar a avionului.

La sfârșitul anului 2019, un reprezentant al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a anunțat planurile pe termen lung de echipare a avionului de vânătoare Su-57 cu arme hipersonice. După anul 2030, rachetele Kinzhal, care sunt acum folosite doar de avioanele de interceptare MiG-31K, pot apărea la bordul aeronavelor de acest tip.

În plus, pilotului i se va oferi un control mai bun al situației în zbor și luptă, prin noi instrumente. În cadrul programului Megapolis, se dezvoltă un nou indicator panoramic de aviație, ecrane multifuncționale și un sistem de ochire cu unghi larg. Suprafețele de direcție electrice vor aduce un plus de manevrabilitate, deși aceasta este deja excelentă.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s