Nave noi purtătoare de rachete Kalibr se alătură flotelor ruse din Oceanul Pacific și din Marea Neagră  

1

Potrivit agențiilor de presă ruse, pe 29.12.2020, în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) va fi introdusă prima navă Proiect 20385, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. La numai o zi distanță, pe 30 decembrie, Flota rusă din Marea Neagră va primi și ea o nouă platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv nava mică purtătoare de rachete Grayvoron.

Serviciul de presă al Șantierului Naval Nordic din Sankt Petersburg a anunțat că, pe 29 decembrie, prima navă din cadrul Proiectului 20385, Gremiascii, va fi predată FROP.

“Pe 29.12.2020, la Șantierul Naval Nordic se va desfășura ceremonia de arborare a drapelului Forțelor Navale pe prima corvetă Proiect 20385, Gremiascii”, se arată în comunicatul de presă.

Corvetele Proiect 20385 sunt destinate pentru îndeplinirea de misiuni de escortă și atac în zona maritimă, patrularea în apele costiere și desfășurarea serviciului de gardă. Pe corveta Gremiascii sunt amplasate complexe de artilerie, antirachetă, antisubmarin, hidroacustice și de radiolocație, precum și un hangar pentru un elicopter Ka-27.

Pe 10 decembrie, în timpul testelor de stat, corveta a distrus o rachetă de croazieră în Marea Baltică. Anterior, echipajul navei a efectuat lansări de rachete de croazieră Kalibr și Onyks în Marea Albă, asupra unor ținte navale și de coastă. De asemenea, în Marea Barents, nava a efectuat trageri de artilerie și lansări de torpile.

Gremiascii este prima navă Proiect 20385. Corvetele din cadrul acestui proiect reprezintă versiunea modernizată a celor din Proiectul 20380. Pe noile corvete au fost întărite posibilitățile de atac, precum și sistemul de apărare antiaeriană.

După cum s-a anunțat anterior, noile corvete au primit complexul de rachete universal Kalibr, cu opt rachete, în locul rachetelor antinavă Uran. De asemenea, numărul instalațiilor de lansare pentru rachetele complexului de apărare antiaeriană Redut a fost crescut de la 12 la 16. În același timp, corvetele sunt dotate cu o instalație de artilerie cu calibrul de 100 de milimetri, cu două instalații de artilerie antiaeriană AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri, precum și cu complexul antisubmarin Paket. Pe acestea poate fi amplasat un elicopter Ka-27PL în hangarul de la bord.

Deplasamentul corvetei Gremiascii este de 2.200 de tone, lungimea de 104 metri și lățimea de 13 metri. Viteza este de până la 27 de noduri, iar autonomia de 3.500 de mile marine. Echipajul este format din 107 persoane.

Construcția navei a fost începută la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg în anul 2012. Corveta a fost lansată la apă pe 30 iunie 2017. În luna ianuarie 2018, au fost începute testele de ancorare, iar la sfârșitul lunii aprilie 2019 testele de marș.

După cum a anunțat Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării, pe 30.12.2020, la Sevastopol, este planificată ceremonia de arborare a drapelului Forțelor Navale pe nava mică putătoare de rachete Grayvoron, Proiect 21631.

Aceasta este cea de-a noua navă a Proiectului 21631, construită la Șantierul Naval Gorki din Zelenodolsk. Construcția navei a fost începută în anul 2015, iar în luna iunie 2020 a început testele de marș. La jumătatea lunii august, nava a fost adusă la Novorossiysk, unde, în septembrie, a început testele de uzină.

Navele mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M sunt nave de tip râu-mare și sunt destinate pentru întărirea grupărilor navale din zona maritimă apropiată. Acestea sunt dotate cu cele mai noi echipamente și armamente de artilerie, rachete, antidiversiune, radiotehnice și de apărare antiaeriană, inclusiv complexul universal de rachete Kalibr-NK.

Deplasamentul navelor Proiect 21631 este de 949 de tone, lungimea de 75 de metri, iar lățimea de 11 metri. Viteza maximă este de 25 de noduri, distanța de navigație de 2.500 de mile, iar autonomia de 10 zile. Echipajul este format din 52 de persoane.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, corvetele Proiect 20380 sunt construite la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg și la Șantierul Naval Dalzavod din Amur.

La șantierul naval din Sankt Petersburg au fost deja construite patru corvete de acest tip, care au fost livrate și desfășoară serviciul de luptă în cadrul Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB). Este vorba despre corvetele Stereguscii, Soobrazitelny, Boiky și Stoiky. Alte două corvete se află în construcție pentru FRMN, respectiv Retivy și Strogy. Prima dintre acestea va fi livrată în 2021, iar cea de-a doua în 2020. De asemenea, au fost semnate contractele pentru alte două nave de acest tip, care vor fi construite în cadrul șantierului.

La șantierul naval din Amur au fost construite trei corvete de acest tip, care au fost livrate și desfășoară serviciul de luptă în cadrul FROP. Este vorba despre corvetele Sovershteny, Gromky și Aldar Tsydenzhapov. O altă corvetă, Rezky, se află în construcție și va fi livrată FROP în anul 2021. Pentru alte două corvette, destinate tot FROP, au fost semnate contractele de construcție.

Corvetele modernizate Proiect 20385 sunt produse, de asemenea, în cadrul celor două șantiere navale menționate mai sus.

Șantierul Naval Nordic a construit corvetele Gremiascii, care va fi introdusă astăzi în dotarea FROP, și Provorny, care va fi livrată în anul 2021 aceleiași flote. De asemenea, au fost semnate contractele pentru alte două corvete de acest tip, destinate tot FROP.

La șantierul naval din Amur nu a fost produsă încă nicio navă Proiect 20385, dar au fost semnate contractele pentru patru corvete. Se pare că cele patru nave vor fi introduse tot în dotarea FROP.

În construcție se află, de asemenea, și prima corvetă Proiect 20386, Mercury. Aceasta este destinată FRMN și va fi livrată în anul 2022.

În ceea ce privește navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631 trebuie spus faptul că, până în prezent, au fost produse și introduse în dotare opt nave de acest tip, astfel: trei nave (Grad Sviyazhsk, Uglici și Veliky Ustiug) la Flotila rusă din Marea Caspică, două nave (Zeleny Dol și Serpukhov) la FRMB și alte trei (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo și Ingushetia) la FRMN.

Pe lângă Grayvoron, care va fi introdusă mâine în dotarea FRMN, alte trei nave (Grad, Naro-Fominsk și Stavropol) se află în construcție în șantier și vor fi livrate în 2021, 2022 și 2023.

Surse: militarynews.ru, flot.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s