Prin ce diferă avionul de vânătoare rusesc de generația a cincea Su-57 de toți competitorii săi?  

1

Potrivit Military Watch, avioanele de vânătoare rusești de generația a cincea Su-57, care intră în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice, diferă de aeronavele similare străine prin nomenclatura extinsă a armamentelor și prin distanța de distrugere a țintelor.

Publicația americană a comparat avionul de vânătoare Su-57 cu aeronavele F-22 și F-35 din SUA și cu avionul J-20 din China. Avionul de vânătoare rusesc este o aeronavă de luptă grea, cu două motoare, similară ca greutate cu F-22 și J-20, dar este proiectat pentru a transporta a sarcină utilă semnificativ mai mare. Acesta poate ambarca în compartimentele interne până la opt rachete aer-aer.

În afară de rachetele cu rază lungă de acțiune, avionul Su-57 dispune de compartimente suplimentare pentru rachete pe ambele părți ale prizelor de aer, fapt ce îi permite să transporte două rachete specializate de rază scurtă. În total, aeronava poate fi dotată cu zece rachete aer-aer, ceea ce reprezintă 250% din capacitatea compartimentelor interne ale F-35.

Avionul Su-57 folosește două tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune pentru distrugerea țintelor aeriene, K-77 și R-37, care sunt superioare comparabil cu omologii lui americani și chinezi. K-77, cu o rază de acțiune de aproximativ 200 de kilometri, are un cap de dirijare de nouă generație, ceea ce face extrem de dificilă evitarea rachetei. Țintele manevrabile se sustrag mai ușor rachetelor R-37, care sunt concepute, în primul rând, pentru a distruge aeronavele AWACS și avioanele-cisternă, la o distanță de până la 400 de kilometri.

Astfel, avionul Su-57 își depășește competitorii americani și chinezi nu numai în ceea ce privește numărul de rachete aer-aer de la bord, ci și prin raza lor crescută de acțiune.

Adâncimea compartimentelor pentru arme ale avionului Su-57 îi permite să găzduiască muniții de calibru mai mare. În acest mod diferă de F-22 și J-20, dar este oarecum similar cu F-35, care a fost conceput pentru a transporta bombe grele precum B61. Aceste compartimente de arme îi permit avionului de vânătoare rusesc să transporte bombe dirijate de tip Drel, precum și rachete aerobalistice, a căror dezvoltare se apropie de finalizare. Se așteaptă ca noua modificare a rachetei Kh-47M2 „Kinzhal” să ofere avionului Su-57 o distanță de distrugere a țintelor terestre de ordinul a 2.000 de kilometri, adică de câteva ori mai lungă decât cea a F-22 sau F-35.

Avionul Su-57 poate transporta și rachete de croazieră de înaltă precizie, cum ar fi Kh-38. O astfel de versatilitate mare este o caracteristică unică a aeronavei de luptă rusești, permițându-i să îndeplinească misiuni, care nu sunt disponibile pentru F-22 și J-20. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: La sfârșitul anului 2020, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit primul avion de vânătoare de tip Su-57, urmând ca în acest an să mai fie livrate alte patru avioane de acest tip.

În baza unui contract încheiat cu compania Sukhoy, Ministerul Apărării va achiziționa 76 de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Acestea vor fi livrate până în anul 2027.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s