În sudul Federației Ruse, va fi formată o nouă brigadă de rachete antiaeriene dotată cu complexe Buk-M3

1

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 27.01.2021, că, în Regiunea Militară Sud, va fi formată o brigadă dotată cu cele mai recente sisteme de rachete antiaeriene Buk-M3 și Buk-M2. Noua unitate va deveni parte a uneia dintre armatele de arme întrunite. Sistemul de rachete antiaeriene Buk-M3 a primit deja în armată denumirea de tun antiaerian. Acesta este capabil să doboare ținte la distanțe de până 70 de kilometri și să respingă atacuri masive cu rachete de croazieră. Potrivit experților ruși, brigada va deveni o rezervă mobilă. Aceasta va proteja nu numai spațiul aerian din sudul Rusiei, ci, dacă va fi necesar, va putea fi dislocată rapid în Crimeea sau pe direcția vest. 

Buk din sud

În cursul anului 2021, în cadrul Regiunii Militare Sud, va fi formată o nouă brigadă de rachete antiaeriene aparținând Forțelor Terestre. Marea unitate va fi inclusă într-una din cele trei armate de arme întrunite dislocate în sudul țării. După cum a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării, particularitatea acesteia va consat în dotarea simultană a divizioanelor cu complexe Buk-M2 și Buk-M3. Anterior, unitățile Trupelor de Apărare Antiaeriană au fost completate cu un singur tip de tehnică.

Comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat anterior că regiunea este lider în Forțele Armate în ceea ce privește ritmul de modernizare a înzestrării. Potrivit bilanțului anului 2020, regiunea a primit aproximativ 3.000 de categorii de armamente și tehnică militară, noi și modernizate. Ca urmare, procentul general al acestora a ajuns la 70%. În același timp, nu se lasă așteptat nici ritmul susținut al reformelor structurale. În ultimul timp, a fost reînființată Divizia 19 Infanterie Moto și au fost formate o brigadă de rachete și una de artilerie. În acest an, la aceste structuri vor fi adăugate și alte câteva mari unități și unități militare.

Șeful Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Terestre ale Federației Ruse, general locotenent Aleksandr Leonov, a declarat anterior că toate livrările noi la trupe de complexe de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune vor fi făcute deja în versiunea Buk-M3. Potrivit precizărilor sale, producerea tehnicii din generația anterioară a fost oprită.

Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că, potrivit planurilor curente, astfel de brigăzi de rachete antiaeriene vor apărea în fiecare armată de arme întrunite, în funcție de posibilitățile industriei. “În cadrul brigăzii va intra o mare cantitate de tehnică militară. Pe lângă complexele efective de rachete antiaeriene este vorba despre mașini de conducere, de asigurare tehnico-materială, de reparații și altele. Prin urmare, atunci când noile complexe vor fi primite sub forma de divizioane, brigada va avea o structură mixtă: o parte dintre subunități vor fi dotate cu complexe Buk-M3, iar celelalte cu complexe Buk-M2”, a explicat Murakhovsky.

În opinia acestuia, în caz de necessitate, brigada va putea fi transferată în mod operativ pe orice direcție. Aceste măsuri se iau, de regulă, în timpul unor verificări inopinate sau exerciții de comandament și stat major la nivel strategic. 

Robotul antiaerian

Potrivit directorului general al Institutului de Cercetare și Dezvoltare Tikhomirov, unde a fost dezvoltat complexul Buk-M3, acesta nu are analogi în lume printre sistemele mobile de apărare aeriană cu rază medie de acțiune. Aceasta este a patra și cea mai modernă generație a complexului. Printre principalele sale avantaje se numără abilitatea de a urmări și a lovi mai multe ținte simultan.

Un divizion de complexe Buk modernizate, a căror livrare a început în anul 2016, poate să lovească, simultan, până la 36 de obiecte. Variantele anterioare ale complexului aveau pregătite pentru start patru rachete. Instalația de lansare a noului complex dispune de șase rachete. Alte 12 rachete sunt amplasate pe mașina de transport și reîncărcare, ce poate să executae foc în condițiile indicării externe a țintelor. Acest lucru a mărit de mai multe ori numărul de muniții gata de utilizare.

Fostul locțiitor al comandantului Forțelor Aeriene pentru problemele Sistemului Unificat de Apărare Antiaeriană al CSI, general locotenent Aitechi Byzhev, a declarat pentru Izvestia că Buk-M3 este cel mai bun sistem de rachete antiaeriene șenilat. “Acesta poate să lupte cu toate mijloacele cunoscute de atac aerocosmic. Pentru apărarea antiaeriană eșalonată, Buk-M3 este de neînlocuit. De asemenea, îl recomandă foarte bine mobilitatea sa”, a spus Byzhev.   

“În general, brigăzile de acest tip sunt destinate pentru paza și apărarea armatei de arme întrunite”, a precizat expertul. Când sunt dislocate trupele, ele merg împreună cu tancurile și le acoperă împotriva atacurilor din aer. Dacă este necesar, complexele pot fi asamblate rapid și urcate în avioane, fie ajung sub propria lor putere într-o zonă în care a apărut instabilitatea politică sau pericolul unui conflict militar.

Rachetele pentru acestea au fost supuse unui proces de modernizare. Special pentru complexul Buk-M3 a fost dezvoltată noua versiune a rachetei 9M317M. Potrivit informațiilor specialiștilor, în comparație cu munițiile întrebuințate de complexul Buk-M2, bătaia acesteia a fost dublată, ajungând la 70 de kilometri. A fost crescut la 35 de kilometri și plafonul de distrugere a țintelor.

Dar, principalul avantaj constă în automatizarea ridicată a complexului. Acesta poate detecta, identifica și angaja ținte aeriene și balistice cu o intervenție umană minimă. În același timp, suportul de pistol autopropulsat este capabil să funcționeze atât complet autonom, cât și sub controlul complet al statului major al diviziei. În timpul exercițiilor, armata exersează în mod regulat interacțiunea dintre Buk-M3 și alte sisteme de apărare antiaeriană. 

Apărătorii armatei

În toamna anului trecut, complexele de rachete antiaeriene Buk-M3 au participat la exercițiile experimentale ale Trupelor de Apărare Antiaeriană privind formarea unei apărări eșalonate împotriva amenințărilor moderne. Într-un poligon din Regiunea Astrakhan, acestea au acționat sub o conducere unică împreună cu alte sisteme de rachete antiaeriene moderne, respectiv S-300V4 și Tor-M2, precum și cu mașinile blindate Taifun-VDV, dotate cu complexe portabile. Toate acestea au format împreună un câmp de distrugere pe o distanță cuprinsă între 3 și 200 de kilometri.

În trecut, o astfel de operație nu ar fi fost posibilă. Timp de peste 15 ani, militarii Trupelor de Apărare Antiaeriană ale Forțelor Terestre aproape că nu au primit tehnică nouă. Prioritatea a fost reprezentată de refacerea mijloacelor de apărare antiaeriană ale Forțelor Aerocosmice, care au primit în masă sisteme S-400 Triumf și Pantsir.

Această situație s-a schimbat însă în ultimii ani. În cadrul Forțelor Terestre au fost formate brigăzi de apărare antiaeriană cu sisteme modernizate S-300V4. Complexele, care sunt capabile să intercepteze ținte aeriene și balistice, sunt subordonate Regiunilor Militare. A început, de asemenea, și reînzestrarea regimentelor de la nivelul armatelor, precum și a unităților de apărare antiaeriană ale diviziilor și brigăzilor.

Pe lângă Buk-M3, în prezent, pentru Forțele Terestre sunt dezvoltate și alte categorii modernizate de tehnică de apărare antiaeriană. Între acestea se află  complexe șenilate Pantsir-SM-SV, cu bătaie crescută la 40 de kilometri, complexe Ptitselov pentru dotarea armatelor de arme întrunite și marile unități de desant aerian, precum și instalația antiaeriană autopropulsată Derivatsia-PVO, cu o pușcă de 57 de milimetri. Toate acestea au fost dezvoltate ținând cont de noile amenințări și, în primul rând a dronelor și armamentelor dirijate de mare precizie.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s