În dotarea Flotei ruse din Marea Neagră a fost introdusă încă o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

1

Agenția de presă rusă Interfax a anunțat că, pe 30.01.2021, nava mică purtătoare de rachete Grayvoron a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în urma unei ceremonii de arborare a drapelului Forțelor Navale, care a avut loc la Sevastopol.

“Data de 30 ianuarie 2021 va reprezenta o dată importantă pentru Brigada 41 Vedete Purtătoare de Rachete a FRMN, prin arborarea drapelului pe nava mică purtătoare de rachete Grayvoron. Datorită complexului de rachete Kalibr al acesteia, vor crește în mod semnificativ posibilitățile de luptă ale brigăzii”, a declarat locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, Aleksandr Vitko.

Nava mică purtătoare de rachete Grayvoron este cea de-a noua navă modernizată din seria Buyan-M. Navele din cadrul proiectului au deplasamentul crescut și sunt dotate cu armamente noi cu rază lungă de acțiune, respectiv complexul universal de rachete Kalibr-NK, destinat pentru distrugerea țintelor navale și de coastă.

Navele din clasa Buyan-M au fost concepute peentru paza și apărarea zonei economice a statului. În compunerea FRMN se află deja trei nave din această clasă, fiind vorba despre Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo și Ingushetia.

În luna august 2020, s-a anunțat faptul că nava mică purtătoare de rachete Grayvoron a sosit la Baza Navală – Novorossiysk pentru efectuarea testelor de stat. În luna septembrie, nava a efectuat prima ieșire pe mare, pentru continuarea testelor de uzină de marș. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Nava mică purtătoare de rachete Grayvoron devine cea de-a 16-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN. Astfel, în prezent, în compunerea de luptă a flotei se află șase submarine Proiect 636.3, trei fregate Proiect 11356, trei nave de patrulare Proiect 22160 și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631.

Cele 16 nave și submarine dotate cu rachete de croazieră Kalibr pot să lanseze, la o salvă, 116 rachete (36 de pe submarine și 80 de pe navele de suprafață).

În anul 2021, în dotarea FRMN vor mai fi introduse cel puțin încă trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre nava de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, și două nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800. Astfel, numărul de platforme purtătoare ar crește la 19, iar cel al rachetelor lansate la o salvă la 140.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s