Rusia a întărit apărarea antiaeriană a Regiunii Leningrad. În zonă a fost format un regiment dotat cu complexe Pantsir

3

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.02.2021, citând surse aparținând Ministerului rus al Apărării, că, în Regiunea Militară Vest, a fost format un nou regiment mobil al rezervei de apărare antiaeriană. Acesta va acoperi spațiul aerian situat deasupra orașului federal Sankt Petersburg și Regiunii Leningrad.

Regimentul, care a fost creat în cadrul Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, este dotat cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Formarea unității, care va îndeplini misiuni ale rezervei mobile a armatei, s-a încheiat la sfârșitul anului 2020.

După cum informează Izvestia, formarea unei noi unități de apărare antiaeriană reprezintă o reacție asimetrică la întărirea NATO în Reginea Mării Baltice. Partea rusă a reacționat în acest fel, în special, la desfășurarea în zonă a dronelor de atac și a rachetelor cu bazare aeriană cu rază lungă de acțiune.

Potrivit specialiștilor militari ruși, noul regiment mobil va acționa în calitate de rezervă, iar în caz de necesitate va putea fi redislocat pe direcțiile cel mai periculoase. Acesta va putea fi deplasat atât pe cale aeriană, cât și pe cale terestră, cu mijloacele proprii.

Regimentul va acționa, ca direcție de bază, împotriva statelor baltice și a Poloniei. Dacă va fi cazul, acesta va putea acoperi și spațiul aerian ale Republicii Belarus, în calitate de stat aliat. Șasiurile pe roți ale tehnicii de apărare antiaeriană vor permite complexelor Panstir-S să acopere distanțe mari și să se desfășoare în poziții de luptă din marș.

Regimentele dotate integral cu sisteme de tip Pantsir-S reprezintă un fenomen destul de nou pentru Apărarea Antiaeriană rusă. Primul regiment experimental de acest tip a fost format, la sfârșitul anului 2018, în cadrul Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă dislocată în Regiunea Moscova. Anterior, Ministerul rus al Apărării a adoptat o decizie privind formarea de regimente mobile ale rezervei de apărare antiaeriană în compunerea fiecărei armate de forțe aeriene și apărare antiaeriană. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, fiecare Regiune Militară din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse (inclusiv Flota de Nord) dispune de câte o Armată de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană.

Probabil, după formarea regimentului dotat cu complexe Pantsir-S în cadrul Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Vest, va urma înființarea unei unități similare în Regiunea Militară Sud, în compunerea Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, și la Flota de Nord, în cadrul Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Ulterior, unități de acest tip vor apărea și în Armata 14 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Centru și în Armata 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Est.

Surse: iz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s