E oficial: Rusia și SUA au făcut schimb de note privind prelungirea Tratatului START  

1

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat că, pe 03.02.2021, reprezentanții Ministerului de Externe al Federației Ruse au făcut un schimb de note cu diplomații americani privind intrarea în vigoare a acordului de prelungire a Tratatului de reducere a armelor strategice ofensive (START). După cum au precizat oficialii ruși, în acest fel, acordul a intrat în vigoare.

Aceștia au menționat că acordul va funcționa, în forma în care a fost încheiat anterior, fără orice alte modificări sau completări, până pe 05 februarie 2026.

Diplomații ruși au subliniat că un rol cheie în prelungirea acordului l-a avut convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și noul președinte american, Joe Biden, din 26 ianuarie. Reprezentanții Ministerului de Externe rus au adăugat faptul că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să colaboreze cu SUA în vederea consolidării stabilității strategice globale.

“Sperăm că înțelegerea la care s-a ajuns cu Washingtonul în legătură cu soarta tratatului, care reprezintă piatra de temelie a securității internaționale, va contribui la depășirea tendințelor care au prevalat în ultimii ani din cauza politicii distructive a SUA de a întrerupe mecanismele de control asupra armamentelor și neproliferării”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

În același timp, reprezentanții Ministerului de Externe au menționat că “vor fi necesare eforturi semnificative pentru reluarea unui dialog stabil în acest domeniu”.

“Partea rusă este pregătită pentru un astfel de demers. Facem apel la Statele Unite să arate o abordare la fel de responsabilă și să răspundă constructiv la inițiativele noatre”, au concluzionat diplomații ruși.

La rândul lor, Statele Unite intenționează ca, în cei cinci ani pentru care a fost prelungit Tratatul START-3, să discute cu Rusia despre controlul asupra armamentelor, acoperind toate armele sale nucleare. Acest lucru a fost confirmat într-o declarație recentă de către secretarul de stat, Anthony Blinken.

“Interacționăm cu Federația Rusă într-un mod care este în concordanță cu interesele americane, de exemplu, depunând eforturi pentru o prelungire cu cinci ani a Tratatului START și pentru discuții ample în direcția reducerii probabilităților de criză și conflict”, a spus șeful Departamentului de Stat al SUA.

Tratatul START-3 a intrat în vigoare pe 05 februarie 2011. Acesta prevede reducerea de către Rusia și SUA a arsenalelor nucleare, astfel încât acestea să nu depășească, în total, 700 de rachete balistice intercontinentale și rachete balistice bazate pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de instalații de lansare dislocate sau nedislocate.

Valabilitatea acordului urma să se încheie pe 05 februarie 2021. Fostul președinte american, Donald Trump, a declarat că acesta nu este profitabil pentru țara sa și a solicitat elaborarea unui nou document, cu participarea Chinei. Până la urmă, Washingtonul a permis extinderea Tratatului START, dar cu mai multe condiții, inclusiv în ceea ce privește regimul de verificare. Negocierile dintre părți nu au avut succes.

Noul președinte american, Joe Biden, care l-a înlocuit în funcție pe Trump, a susținut extinderea acordului, fără condiții suplimentare.

După toate procedurile diplomatice și sprijinirea prelungirii Tratatului START în ambele camere ale parlamentului, președintele rus a semnat, săptămâna trecută, legea de ratificare a acordului privind prelungirea cu cinci ani a valabilității tratatului. 

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s