Rețeaua rusească 5G lucrează pe frecvențele militare ale NATO, încurcând avioanele alianței

foto

Potrivit topcor.ru, reprezentanții Ministerelor Apărării din Letonia și Estonia, state membre ale Alianței Nord-Atlantice, precum și armata finlandeză, care funcționează după standardele NATO, și-au exprimat nemulțumirea față de Federația Rusă, în legătură cu utilizarea comunicațiilor celulare 5G lângă Sankt Petersburg, care operează pe frecvențe cuprinse între 4,8 și 4,99 GHz.

În baza reglementărilor internaționale în ceea ce privește comunicațiile radio, Federația Rusă ar trebuie să coordoneze cu țările vecine utilizarea acestor frecvențe, la o distanță de până la 300 de kilometri de frontierele lor aeriene și până la 450 de kilometri față de cele de coastă.

Teritoriul utilizării acestor frecvențe cel mai apropiat de granițele Uniunii Europene se află în Kronstadt, unde compania MTS a lansat în 2019, în regim experimental, o rețea 5G. Potrivit reprezentantului acesteia, Aleksey Merkutov, compania a depus cereri la Centrul Principal de Frecvențe Radio, care trimite cereri de armonizare a frecvențelor către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT).

“Până în prezent, la compania MTS nu au fost primite solicitări de oprire a testelor”,  a declarat Merkutov într-un interviu pentru cotidianul Vedomosti.

Experții au avertizat anterior asupra unor posibile probleme legate de utilizarea de către Federația Rusă a comunicațiilor 5G în intervalul 4,8-4,99 GHz, în imediata vecinătate a țărilor NATO. Aceste frecvențe sunt utilizate de aeronavele militare ale Alianței, în special de sistemele lor de identificare „amic sau inamic”. Astfel, stațiile celulare rusești, care operează pe frecvențele militare NATO, provoacă o serie de confuzii pentru avioanele de luptă, din cauza interferențelor semnificative.

Protestele autorităților de la Riga, Tallinn și Helsinki ar putea deveni un precedent, pe care Kievul și Ankara îl vor putea folosi ulterior, ținând cont că militarii acestor țări au anunțat, de asemenea, utilizarea frecvențelor de 4,8-4,99 GHz pentru nevoile armatei. În viitor, Azerbaidjanul și Georgia ar putea face același lucru.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s