Avioanele de vânătoare rusești de tip Su-57 și dronele grele de atac S-70 Okhotnik vor fi exploatate împreună  

foto

Surse din mediul militar rus au declarat pentru cotidianul Izvestia că  avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57 vor opera împreună cu dronele grele de cercetare și atac S-70 Okhotnik. În acest sens, reprezentanții Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse intenționează să le combine în regimente de aviație mixtă. O astfel de decizie, va contribui la creșterea semnificativă a capacităților Forțelor Aerocosmice. Dronele și avioanele vor acoperi cu un scut impenetrabil sute sau chiar mii de kilometri. De asemenea, acestea vor putea distruge cele mai importante ținte din spatele liniilor adversarului, rămânând neobservate. Potrivit experților, nivelul tehnic actual permite rezolvarea unei astfel de probleme.    

Vânătoare în perechi

Ministerul rus al Apărării lucrează la problema integrării dronelor grele S-70 Okhotnik în Forțele Armate. După cum au declarat pentru Izvestia surse din departamentul militar, opțiunea de a le introduce în dotarea regimentelor avioanelor de vânătoare de generația a cincea Su-57 este luată foarte serios în considerare. Astfel, la două sau trei escadrile de Su-57 va exista o escadrilă de drone S-70. Aeronavele vor începe să acționeze împreună, folosind tactici noi și posibilitățile elementelor de inteligență artificială.

După cum au declarat sursele pentru Izvestia, noua schemă va extinde în mod radical capacitățile de luptă ale Forțelor Aerocosmice rusești. Perechile de Su-57 și Okhotnik vor acoperi spațiul pe sute și chiar mii de kilometri cu un scut aerian impenetrabil. De asemenea, avioanele de vânătoare și dronele stealth vor putea să dea lovituri de înaltă precizie împotriva țintelor importante ale unui potențial adversar.

În prezent, armata rusă are deja o experiență pozitivă în a combina dronele și avioanele de vânătoare în regimentele de aviație. Așa cum a informat Izvestia anterior, o escadrilă de cercetare dotată cu drone Forpost face parte din Regimentul 689 Aviație de Vânătoare din Regiunea Kaliningrad. Și în Crimeea, o escadrilă de drone s-a alăturat Regimentului 318 Aviație Mixtă.

În luna decembrie 2020, directorul general al societății de stat Rostec, Serghei Chemezov, a vorbit despre solicitarea Ministerului Apărării de a accelera dezvoltarea dronelor de atac S-70 Okhotnik. Șeful corporației de stat a reamintit că drona a fost deja testată în cooperare cu cel mai nou avion de vânătoare Su-57.

De asemenea, prim-vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei militare-industriale ruse, Andrei Yelchaninov, a declarat că achizițiile în serie ale dronelor S-70 vor fi incluse în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2024–2033, care este în curs de elaborare. El a vorbit și despre detaliile testelor comune ale avionului Su-57 și dronei grele Okhotnik.

Potrivit lui Andrei Yelchaninov, aceștia exersează transferul reciproc de informații între aeronave – redistribuirea țintelor în zbor, menținerea intervalelor și distanțelor, precum și efectuarea manevrelor antirachetă. În viitor, un pilot de vânătoare va putea controla mai multe drone simultan, distribuindu-le misiunile.

Legături strânse

După cum a informat anterior Izvestia, sunt în curs de construire încă trei prototipuri ale modelului S-70 Okhotnik. În perioada 2022-2023, acestea se vor alătura programului de testare. Chiar înainte de primul zbor al S-70, în 2019, o emblemă neobișnuită a fost observată pe unul dintre prototipurile avionului Su-57: siluetele unei noi drone grele și unui avion de vânătoare de generația a cincea, unite de un fulger stilizat – un simbol general acceptat al legăturilor dintre acestea. Astfel, a fost posibilă înțelegerea imediată a planurilor de integrare strânsă a celor două mijloace de perspectivă.

La unul dintre primele zboruri de testare, drona Okhotnik a fost însoțită în aer de un prototip al avionului Su-57. Ministerul rus al Apărării a informat atunci despre dezvoltarea interacțiunii dintre noua dronă și aeronava lider. Cu ajutorul unei drone  discrete, a fost posibilă extinderea câmpului radar al luptătorului și direcționarea rachetelor sale cu rază lungă de acțiune, fără a mai fi nevoie de un vehicul cu echipaj pentru a intra în zona de apărare antiaeriană a adversarului.

Versiunea finală a dronei Okhotnik va fi puțin diferită de cea testată acum. La sfârșitul anului 2019, Ministerul Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract pentru derularea lucrărilor de dezvoltare pentru a crea o versiune în serie a modelului S-70. Finalizarea acestuia este planificată la sfârșitul anului 2025. Versiunea finală va avea o duză cu motor plat, fără forțaj. Aceasta va oferi o expunere mai redusă a dronei în domeniul radar și termic.

Vehiculul greu de 20 de tone cu telecomandă este deja printre cele mai mari și mai puternice drone din lume. Capacitatea sa de încărcare și dimensiunile locașului pentru bombe îi permit să transporte orice tip de arme care pot fi utilizate de avioanele de vânătoare Su-57.

„În condiții moderne, o astfel de schemă poate funcționa. S-a încercat stabilirea controlului de la distanță al aeronavelor din alt avion încă din timpul celui de-al doilea război mondial. Dar, atunci tehnologia era prea brută. Însă, acum, pilotul de vânătoare nu va mai trebui să fie distras pentru a controla direct toate acțiunile dronei. Este suficient să setaze o misiune pentru dronă și apoi aceasta o va îndeplini în mod independent, folosind algoritmi și elemente de inteligență artificială”, a declarat istoricul militar Dmitri Boltenkov pentru Izvestia.

„Chiar și cu utilizarea canalelor de comunicații prin satelit, o întârziere în transmiterea semnalului este inevitabilă, ceea ce face dificilă acum utilizarea dronelor mari în lupta aeriană sau într-un mediu complex aflat în schimbare rapidă. O persoană se descurcă mai bine cu analiza situației, iar interacțiunea directă automatizată a sistemelor dronei și avionului de vânătoare elimină întârzierile”, consideră expertul.

A început producerea în serie

Înainte de Anul Nou, Ministerul Apărării a primit primul avion de vânătoare Su-57 din producția de serie pentru Forțele Aerocosmice. Până la sfârșitul anului 2024, ar trebui să sosească alte 22 de astfel de aeronave. În total, conform contractelor de stat actuale, până în 2028, vor fi produse 76 de avioane de generația a cincea, care vor echipa trei regimente de aviație.

Pe lângă primul avion din serie, încă 10 prototipuri și modele de pre-producție continuă programul de testare și sunt utilizate pentru instruirea personalului de zbor. Se lucrează deja pentru a planifica achiziții suplimentare de avioane de vânătoare de generația a cincea. Acestea vor fi incluse în noul Program de stat pentru înzestrare pentru perioada 2024–2033.

Începând din anul 2024, Forțele Aerocosmice vor primi o versiune îmbunătățită a avionului Su-57 „pentru etapa a doua”. Acesta va fi echipat cu motoare noi, mai puternice, cunoscute sub denumirea de „Produs 30”. Alte modificări majore includ extinderea nomenclatorului de armamente, modernizarea cabinei de pilotaj, îmbunătățirea manevrabilității și reducerea amprentei radar a avionului de vânătoare. Ulterior, este planificată creșterea ratei de producție a avioanelor noi.

Ministerul Apărării a informat despre două misiuni îndeplinite de prototipuri ale avionului Su-57 în Siria. Acolo au fost efectuate zboruri, inclusiv cu utilizarea armelor în luptă. Au fost testate rachete aer-sol cu ​​rază lungă de acțiune, concepute special pentru amplasarea în compartimentele interne ale noului avion de vânătoare rusesc.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s