Rusia dezvoltă racheta hipersonică Gremlin, cu bazare aeriană, destinată, în principal, avionului de vânătoare Su-57  

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 20.02.2021, preluând o informație de la cotidianul Izvestia, că Rusia dezvoltă o nouă rachetă hipersonică dirijată cu bazare aeriană cu denumirea de cod Gremlin. După cum au precizat cele două surse, lucrările la aceasta au început în anul 2018.

Începerea testelor noii rachete este programată pentru anul 2023. În scurt timp, este așteptată testarea motorului acesteia.

Deocamdată, caracteristicile tehnice ale rachetei nu sunt cunoscute, dar se știe că aceasta va fi mai mică decât racheta hipersonică H-42M2 Kinzhal, aflată deja în înzestrarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Se presupune că racheta hipersonică Gremlin va avea o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri și va atinge o viteză de aproximativ 6 Mach (de șase ori viteza sunetului).

Până în prezent, reprezentanții ruși nu au precizat dacă noua rachetă va putea fi echipată cu ogive nucleare.

Potrivit datelor disponibile din sursele deschise, racheta hipersonică Gremlin a fost dezvoltată în mod special pentru avionul de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57. Dimensiunile noii rachete au fost reduse pentru ca aceasta să poată fi amplasată în compartimentele interne ale aeronavei. Experții militari ruși apreciază că noua rachetă va putea fi întrebuințată și de bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune, respectiv Tu-22M3M, Tu-95 și Tu-160.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că noile complexe cu rachete hipersonice reprezintă baza forțelor de descurajare non-nucleară.

În cursul anului trecut, au fost introduse în serviciul de luptă al Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică două rachete balistice intercontinentale cu blocuri de luptă hipersonice Avangard. Anterior, în Regiunea Militară Sud au fost dislocate avioane de vânătoare-interceptare MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal. Pe de altă parte, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă testarea rachetei hipersonice Zircon, cu care vor fi echipate navele de luptă de suprafață și submarinele. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În documentele interne ale armatei ruse, noua rachetă mai este menționată și sub denumirile de Produs 70 sau GZUR (rachetă hipersonică dirijată).

Recent, reprezentanții ruși au anunțat că avionul de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 a fost testat cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice. Foarte probabil, este vorba despre racheta hipersonică dirijată Gremlin, care este o versiune miniaturizată a rachetei hipersonice Kinzhal. La rândul său, racheta H-42M2 Kinzhal reprezintă o versiune a rachetei balistice 9M723 a complexului terestru Iskander.

După Kinzhal, Avangard și Zircon, racheta cu bazare aeriană Gremlin va deveni a patra rachetă hipersonică din dotarea armatei ruse și a doua din înzestrarea Forțelor Aerocosmice.

Trebuie precizat faptul că, rachetele hipersonice sunt considerate rachetele care pot atinge o viteză mai mare de 5 Mach.

Surse: iz.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s