Noua dronă rusească de atac, Altius, va începe testarea armamentelor dirijate în vara acestui an  

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.03.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că prototipul noii drone de atac Altius va începe, în vara acestui an, o serie de teste de zbor cu întrebuințarea unui întreg spectru de armamente dirijate, inclusiv a rachetelor de mare precizie.

“În vara anului 2021, sunt planificate o serie de zboruri-test ale prototipului experimental al dronei de atac Altius. Acesta va executa primele atacuri aeriene asupra unor ținte aflate în poligoane cu armamente dirijate din clasa aer-sol, inclusiv a rachetelor dirijate de mare precizie și a bombelor cu corecție din compunerea complexului, care au fost dezvoltate special pentru drone”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, programul zborurilor dronei de atac Altius prevede întrebuințarea armamentelor acesteia împotriva unor ținte precum tehnica blindată, concentrările forțelor vii ale adversarului sau pozițiilor mijloacelor de distrugere, inclusiv a artileriei.

Sursa a declarat că, anterior, în cadrul unor teste preliminare, drona Altius a efectuat atacuri aeriene prin lansarea de bombe de aviație nedirijate.

Drona rusească Altius face parte din categoria dronelor grele, care zboară pe distanțe lungi, la altitudini medii. Aceasta are o greutate la decolare de șase tone și poate transporta aproximativ o tonă de sarcină utilă. Drona este dotată cu două motoare turbopropulsoare, are un plafon de zbor de 12-14 kilometri și poate sta în aer până la două zile. Noul aparat de zbor fără pilot are o anvergură a aripilor de 30 de metri și o rază de acțiune de aproximativ 3.500 de kilometri.

Drona Altius este dotată cu un sistem de comunicații prin satelit, care permit dirijarea acesteia la distanță globală.

După cum a declarat pentru RIA Novosti expertul rus în problemele aviației fără pilot, Denis Fedutinov, pe piața mondială, continuă să crească interesul departamentelor militare pentru dotarea Forțelor Armate cu drone de cercetare și atac. În opinia sa, de regulă, acest rol este jucat de dronele din așa-numita clasă MALE (durată mare de zbor la altitudine medie). În același timp, există o înclinație mare către dronele mai grele, capabile să transporte o sarcină utilă semnificativă, din care cea mai mare parte este ocupată de armamente.

“Nu există niciun motiv pentru care să credem că aceste tendințe nu vor fi valabile și în țara noastră. Prin urmare, în pofida importanței pentru Forțele Armate ale Rusiei a dronelor de cercetare și atac de tip Orion, ale căror livrări la trupe au început recent, cu drona mai grea de tip Altius sunt asociate așteptări semnificative”, a precizat expertul.

Acesta a adăugat că, în viitorul previzibil, dispozitive de dimensiunile dronei Altius vor reprezenta baza grupării rusești de cercetare și atac a aparatelor de zbor fără pilot din clasa MALE. Acest lucru se va întâmpla inclusiv datorită compoziției echipamentelor radioelectronice de bord precum și a volumului semnificativ și gamei mai largi de armamente. 

Surse: ria.ru, iz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s