Forțele Armate ucrainene sunt pregătite să atace republicile separatiste, dar se tem de o reacție militară a Rusiei  

foto

Jurnalul Strana din Kiev a informat, pe 15.03.2021, citând o sursă din mediul militar, că trupele ucrainene sunt gata să treacă la ofensivă și așteaptă doar un ordin din partea conducerii politico-militare. Însă, cu toate acestea, se tem de o implicare a unităților luptătoare rusești.

După cum a precizat sursa, acum există avantaje serioase de partea Forțelor Armate ale Ucrainei: trupele sunt mai numeroase, mai bine dotate și asigurate. În plus, reprezentanții Kievului au luat în considerare lecțiile învățate în timpul recentei confruntări militare din Nagorno-Karabakh în ceea ce privește întrebuințarea dronelor, care se află și în arsenalul armatei ucrainene. Astfel, trupele au nevoie doar de un ordin din partea comandantului suprem pentru începerea ofensivei.

Conform unui plan de rezervă, care ia în calcul intervenția trupelor rusești, înaintarea trupelor ucrainene va fi oprită, iar armata ucraineană va trebui să se retragă, pentru a evita căderea într-o capcană.  

Trebuie precizat faptul că o reacție militară a autorităților de la Moscova în cazul unei ofensive a trupelor ucrainene este destul de probabilă. Deja sisteme de război electronic din Rusia funcționează pe teritoriul Donbas, iar la frontiera cu republicile separatiste se află mai multe unități ale armatei ruse, care sunt dotate cu artilerie și echipamente grele. Potrivit estimărilor Ministerului ucrainean al Apărării, pentru desfășurarea și începerea acțiunilor de luptă, trupele ruse au nevoie de mai puțin de o zi. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultimele zile, au existat mai multe informații potrivit cărora Forțele Armate ale Ucrainei au concentrat trupe și tehnică militară, inclusiv tancuri, atât în proximitatea republicilor separatiste, cât și în apropierea Peninsulei Crimeea.

Astfel, se poate aprecia că începerea unei ofensive a trupelor ucrainene în estul țării nu trebuie exclusă, ba chiar poate fi considerată ca probabilă, ținând cont de următoarele considerente:

– încrederea cetățenilor în actualul președinte ucrainean, Volodymir Zelenski, se află într-o scădere continuă;

– reglementarea situației din estul Ucrainei este în impas, toate mecanismele interne și internaționale fiind blocate, din diverse motive;

– în această perioadă se împlinesc șapte ani de la integrarea Peninsulei Crimeea în Federația Rusă;

– Ucraina se bazează pe un sprijin din ce în ce mai consistent din partea Occidentului.  

Cu toate acestea, în cazul reluării ostilităților din estul Ucrainei, cel mai probabil va trebui să fie pus în practică planul de rezervă al Ministerului ucrainean al Apărării. Aproape cu certitudine, reacția părții ruse va fi extrem de dură și poate merge chiar până la ocuparea unor noi teritorii din Ucraina, aflate dincolo de republicile separatiste.

Trebuie ținut cont de faptul că autoritățile de la Moscova sunt iritate de prelungirea nesfârșită a sanțiunilor internaționale, precum și de intensificarea prezenței NATO în Regiunea Mării Negre. Astfel, au nevoie doar de o scânteie și un pas greșit al autorităților ucrainene pentru a declanșa la rândul lor o ofensivă ce ar putea rezolva o serie de probleme strategice, între care: stabilirea unei comunicații terestre între teritoriul rus și Transnistria, reluarea aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea de pe teritoriul ucrainean și închiderea accesului Ucrainei la Marea Neagră.

De mai mulți ani, reprezentanții Ucrainei se tem de o invazie militară din partea Federației Ruse. Cu toate acestea, până în prezent, ea nu s-a produs, autoritățile de la Moscova evitând în acest fel să fie acuzate din nou de încălcarea teritoriului ucrainean. Însă, în cazul în care trupele ucrainene vor trece la ofensivă, Federația Rusă va avea motive pentru a intra din nou în teritoriile din estul și chiar sudul Ucrainei, sub pretextul nevoii de a-și proteja cetățenii din aceste regiuni. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s