Câte o navă pe zi: Crucișătorul american Monterey a părăsit și el acvatoriul Mării Negre  

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit surselor locale turcești de pe Twitter, pe 24.03.2021, crucișătorul american Monterey a început tranzitarea Strâmtorii Bosfor în direcția Mării Mediterane. În acest fel, nava americană părăsește Marea Neagră, după ce a participat la exercițiul Sea Shield 21.

USS Monterey a petrecut în Marea Neagră numai cinci zile, începând din 19 martie.

foto 1

Cu o zi înainte, pe 23.03.2021, din Marea Neagră a ieșit o altă navă americană, respectiv distrugătorul Thomas Hudner, după patru zile petrecute în regiune, unde a participat, de asemenea, la exercițiul NATO organizat de Forțele Navale Române.

Cele două nave fac parte din gruparea portavionului american Dwight Eisenhower, aflat în prezent în Marea Mediterană, în proximitatea coastelor Turciei.

Pe 22 martie a părăsit Marea Neagră și fregata spaniolă Cristobal Colon, care a condus Gruparea navală permanentă 2 a NATO (SNMG-2). Înainte de ieșirea din Marea Neagră, aceasta a predat conducerea grupării unei alte nave spaniole, respectiv fregata Mendez Nunez.  

Trebuie remarcat faptul că toate cele trei nave ale unor state membre NATO, care sunt integrate în sistemul Aegis de apărare antirachetă, au petrecut perioade foarte scurte de timp în acvatoriul Mării Negre, deși, potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne în regiune 21 de zile. Astfel, dacă distrugătorul USS Thomas Hudner și crucișătorul Monterey s-au aflat în Marea Neagră doar patru și, respectiv, cinci zile, fregata Cristobal Colon a petrecut și ea în zonă numai 10 zile.

În prezent, în Marea Neagră nu se mai află nicio navă NATO din cadrul sistemului Aegis de apărare antirachetă.

Exercițiul Sea Shield 21 va continua până pe 29 martie.

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s