Militarii ruși au testat în Siria o tehnologie nouă pentru conducerea dronelor de atac

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 04.04.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că militarii ruși au testat în Siria o tehnologie unică de conducere a noilor drone tactice de atac de tip Inokhodets asupra obiectivelor teroriștilor, cu ajutorul complexului portabil modernizat de cercetare, conducere și comunicații Strelets-M.

Ca urmare a acestui fapt, a fost posibilă obținerea unor indicatori ridicați de eficiență și precizie în distrugerea țintelor, în regim de timp real.

Sursa nu a precizat când au fost efectuate testele, dar a menționat că “dronele Inokhodets au lovit țintele identificate cu ajutorul complexului Strelets-M. Informațiile despre coordonatele acestora au fost transmise de luptătorii unităților terestre, prin canale de comunicații, la punctul de conducere a dronelor și la eșalonul superior, în regim de timp real”.

Potrivit sursei, cercetașii de la sol detectează o țintă cu ajutorul instrumentelor complexului Strelets și o marchează pe o hartă electronică de pe o tabletă, indicând parametrii și coordonatele exacte ale acesteia. Poate fi vorba despre un tanc, un grup de tehnică blindată sau forță vie a adversarului, o poziție de artilerie, un punct de comandă, etc. Informațiile despre țintă sunt transmise, printr-un canal securizat de comunicații, către nodurile de conducere relevante, care încredințează misiunea de distrugere a țintei către cea mai apropiată dronă de atac disponibilă.

“A fost realizată, de asemenea, și o variantă cu transmiterea coordonatelor exacte ale țintei direct la punctul terestru de conducere a dronei, cu afișarea automată a țintei pe harta electronică a terenului de la operatorul dronei”, a spus sursa.

După cum a declarat aceasta, deocamdată, complexul de cercetare, conducere și comunicații Strelets nu permite conducerea directă a dronelor de luptă, fiind nevoie de implicarea unui operator. “Cu toate acestea, în viitor, când se va atinge un nivel suficient de automatizare a dronelor autohtone, este posibil ca sistemele Strelets sau versiuni ale acestora să permită trupelor de la sol să asigure indicarea țintelor direct pentru drone”, a menționat interlocutorul agenției RIA Novosti.

Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, în anul 2017, în timpul operației antiteroriste din Siria, militarii ruși au reușit să implementeze principiul “o țintă – o singură bombă”. După cum a precizat șeful SMG, Valeri Gherasimov, în zona apropiată de distrugere cu foc a fost întrebuințat în mod activ un sistem de cercetare și atac, format dintr-un complex de cercetare, conducere și comunicații Strelets și un bombardier de front Su-24M.

Potrivit declarațiilor ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, complexul Strelets permite distrugerea țintei, practic, în regim de timp real, la un interval de 8-12 minute de la descoperirea acesteia.

Drona medie de atac de tip Inokhodets, cunoscută și sub denumirea de Orion, a fost dezvoltată de compania Kronștadt, la solicitarea Ministerului rus al Apărării. Aparatul de zbor fără pilot poate să rămână în aer timp de o zi. Greutatea maximă la decolare a acestuia este de 1.100 de kilograme, iar încărcătura utilă de până la 250 de kilograme. Drona Orion este capabilă să întrebuințeze împotriva țintelor terestre rachete dirijate de dimensiuni reduse și bombe de aviație cu corecție.

Până în prezent, una dintre dronele Orion a efectuat în Siria 38 de zboruri, din care 17 cu executarea de atacuri aeriane asupra unor obiective ale teroriștilor.

Surse: ria.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s