SUA au pus gând rău Convenției de la Montreux și pregătesc o surpriză pentru Rusia

foto

Experți politici germani au scris pentru publicația Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) că Statele Unite ale Americii, împreună cu aliații din cadrul NATO, pregătesc o surpriză pentru Rusia, în ceea ce privește Convenția de la Montreux.

În ultima perioadă, Forțele Navale ale SUA și altor state membre NATO și-au extins în mod semnificativ prezența în Marea Neagră, fapt ce provoacă mari nemulțumiri în Rusia. Potrivit analiștilor germani, alianța occidentală întenționează să-și creeze propria Flotă din Marea Neagră, dar, în acest moment, nu poate face acest lucru din cauza Convenției de la Montreux, semnată în 1936. Aceasta restricționează sever activitățile navelor de luptă străine în regiune.

“Potrivit convenției, navele de război ale statelor din afara Regiunii Mării Negre nu au voie să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Există, de asemenea, restricții în ceea ce privește tonajul navelor de luptă”, au precizat autorii articolului din DWN.

Unul dintre rolurile principale în Convenția de la Montreux este atribuit Turciei, care controlează trecerea navelor prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele. Jurnaliștii germani au informat că partea turcă, fiind membră NATO, a făcut concesii în repetate rânduri în favoarea Forțelor Navale ale unor state membre NATO, contrar acordurilor internaționale.

Un astfel de episod s-a produs, de exemplu, în urmă cu peste 10 ani. Astfel, în anul 2008, nave ale NATO au trecut prin Strâmtoarea Bosfor și au rămas în Marea Neagră ceva mai mult decât termenul legal. Această situație a provocat mari nemulțumiri Rusiei, care s-a adresat Turciei și i-a reamintit responsabilitatea pentru nerespectarea Convenției de la Montreux.

“Se pare că Turcia, datorită interesului crescând al NATO pentru Marea Neagră, nu mai vrea să respecte Convenția de la Montreux”, au spus jurnaliștii germani.

Experții DWN consideră că Turciei i se va atribui un rol cheie în proiectul de crearea a Flotei NATO din Marea Neagră. În acest sens, Statele Unite vor căuta modalități de a eluda Convenția de la Montreux sau de a pune capăt complet existenței sale. La rândul său, Rusia va trebui să ia măsuri pentru a preveni consolidarea concurenților într-o regiune atât de importantă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În mod paradoxal, în situația în care Convenția de la Montreux va fi anulată, toată lumea va avea de pierdut. Acesta este și motivul pentru care, până în prezent, nimeni nu a pus în discuție și nu a solicitat renegocierea sau anularea acesteia.

Bineînțeles că cel mai mare perdant ar fi Turcia, căreia convenția i-a acordat controlul total al Strâmtorilor de la Marea Neagră. De exemplu, în baza unor prevederi ale acesteia, statul turc poate închide, în mod legal, strâmtorile în cazul unui război sau în cazul unei amenințări.  

De asemenea, statele semnatare își vor pierde anumite privilegii obținute în momentul semnării convenției. De exemplu, fosta URSS a reușit să interzică accesul în Marea Neagră pentru navele de luptă mari, inclusiv portavioanele, al căror deplasament depășește 30.000 de tone. Pe de altă parte, la propunerea Marii Britanii, statele occidentale au reușit să restricționeze accesul în Marea Neagră al submarinelor rusești. De exemplu, acestea nu pot ieși din regiune decât pentru reparații planificate în șantierele producătoare.

În ceea ce privește SUA, trebuie precizat faptul că acestea nu pot controla în mod direct Convenția de la Montreux, în sensul că s-ar putea retrage din acord sau ar putea denunța documentul, pentru simplul motiv că nu se află între statele semnatare. Astfel, toate demersurile ar trebui făcute prin intermediul Turciei, care, în compensație, ar urma să primească un rol sporit în regiune.

Însă, lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. În ultima perioadă, situația de securitate din Regiunea Mării Negre s-a schimbat, ca urmare a “rebeliunii” statului turc. Cu toate că Turcia este în continuare membru NATO, aceasta nu mai este atât de fidelă SUA, iar în multe situații a pus mai presus interesele proprii, decât interesele aliaților.

Ca urmare, ținând cont de evoluțiile duplicitare ale Turciei, este greu de anticipat de partea cui se va poziționa aceasta în cazul în care va fi pusă în discuție renegocierea sau anularea Convenției de la Montreux.

Sursa: politros.com.

 

2 gânduri despre “SUA au pus gând rău Convenției de la Montreux și pregătesc o surpriză pentru Rusia

  1. Nu e greu pentru Urs sa rastoarne/scufunde un transconteiner/mineralier in Bosfor si Pa! o vreme buna comert pe Marea Neagra,dupa modelul de succes din Suez mar 2021.Mai ales ca Ursul are in barlog cam tot ce-i trebuie pentru lungi ierni, inclusiv nucleare….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s