Peskov: Trupele ruse vor rămâne la granița cu Ucraina atâta timp cât conducerea statului va considera necesar

foto

Secretarul de presă al prședintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, pe 07.04.2021, că trupele ruse dislocate la granița cu Ucraina nu amenință pe nimeni și vor rămâne acolo atâta timp cât conducerea statului va considera că este necesar.

“Repet ceea ce am spus deja de mai multe ori: Rusia nu a amenințat și nu amenință pe nimeni. Forțele Armate rusești nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Acestea sunt dislocate pe teritoriul Federației Ruse, în locurile în care s-a considerat că este necesar și oportun”, a precizat Peskov în timpul unei conferințe de presă.

Răspunzând la o întrebare referitoare la perioada de timp în care trupele pot rămâne în proximitatea frontierei ucrainene, Peskov a spus că: “Atâta timp cât conducerea noastră militară și comandantul suprem vor considera necesar acest lucru”.

O altă întrebare a jurnaliștilor a vizat caracterul redistribuirii de forțe, adică dacă acest lucru este permanent sau temporar. Peskov a precizat că: “Nu pot spune cu certitudine. Nu am informații despre planurile privind desfășurarea și redistribuirea trupelor”. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Se constată faptul că, spre deosebire de alte dăți, oficialii ruși nici măcar nu mai încearcă să ascundă dislocarea de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina și vorbesc în mod deschis despre acest lucru.

De fapt, pentru prima dată, dislocările de trupe s-au făcut la vedere, pe timp de zi, pe rutele și traseele principale de pe șosea și calea ferată. De regulă, mișcările trupelor se realizau în secret, în special pe timp de noapte și cu folosirea unor rute ocolitoare. Probabil, conducerea politico-militară rusă a decis ca aceste măsuri să fie făcute publice, în scopul descurajării Ucrainei, care pregătea declanșarea unei ofensive în Donbas.

În ceea ce privește perioada în care trupele ruse vor fi staționate în apropierea Ucrainei, acest lucru depinde, în primul rând de partea ucraineană. 

Indiferent de ce afirmă anumite surse, dislocarea trupelor ruse a fost ulterioară unei măsuri similare adoptate de statul ucrainean. Forțele Armate ale Ucrainei au format dispozitive de luptă în apropierea liniei de demarcație din Donbas și la frontiera cu Peninsula Crimeea. În aceste locații au fost concentrate toate unitățile capabile de luptă ale armatei ucrainene.

În concluzie, se poate aprecia că reacția Rusiei este una simplă și destul de predictibilă. Astfel, în situația în care trupele ucrainene vor declanșa ofensiva, în încercarea de a recupera republicile separatiste din Donbas ori Peninsula Crimeea, forțele ruse staționate la frontiera comună vor pătrunde pe teritoriul Ucrainei și se vor angaja în luptă “pentru protejarea populației ruse din regiune”. În situația în care trupele ucrainene vor fi demobilizate și vor reveni în locurile de dislocare permanentă, forțele ruse vor face același lucru.

Se pare că, la încurajarea Occidentului, și în special a SUA și Marii Britanii, actuala conducere politică a Ucrainei înclină spre rezolvarea pe cale militară a crizei din estul țării. Rămâne de văzut dacă politicienii ucraineni se vor răzgândi după reacția Rusiei sau vor încerca să meargă mai departe.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s