Navele americane din Marea Neagră – “demonstrație de forță” sau “pradă ușoară pentru ruși”?

foto

Două nave de luptă aparținând Forțelor Navale americane, care se îndreaptă spre Marea Neagră, trec în prezent la sud de granița maritimă italiană din Marea Mediterană. Pentagonul a notificat Turcia că navele vor trece prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor și se vor afla în apele Mării Negre până pe 04 mai. Surse americane au anunțat că deplasarea navelor în regiune se datorează “activităților militare rusești la frontierele Ucrainei”.

În acest context, experții militari se întreabă dacă prezența navelor de război americane în Marea Neagră reprezintă “cea mai bună opțiune de amenințare a Rusiei”.

În primul rând, trebuie precizat faptul că Rusia dispune de capacități impresionante de atac în Peninsula Crimeea și Ținutul Krasnodar. În al doilea rând, șederea navelor de luptă ale statelor neriverane în Marea Neagră este limitată de Convenția de la Montreux la 21 de zile. Astfel, conducerea americană trebuie să ia în calcul faptul că, în câteva zile de la intrarea în Marea Neagră, navele vor trebui să părăsească acest acvatoriu.

Atunci când se află în apele Mării Negre, navele de luptă americane se transformă în ținte pentru sistemele de rachete de coastă rusești și nu numai pentru ele. Acțiunile submarinelor flotei ruse sunt capabile să priveze navele americane de spațiul operațional, în cazul unei amenințări directe din partea marinei SUA la frontierele rusești. Într-o astfel de situație, prezența navelor americane în Marea Neagră se transformă cu într-o demonstrație de forță, ci în ținte blocate din toate părțile.

În presa americană, observatorii care înțeleg situația, au remarcat faptul că nu există motive de euforie pentru că navele americane intră în Marea Neagră. Motivul constă tocmai în faptul că, în cazul unui conflict armat, astfel de nave pot deveni “o pradă ușoară pentru ruși”.

Experții occidentali consideră că “Marea Neagră este un poligon de tir rusesc, iar cele două nave americane sunt ținte facile în interiorul acestuia”.

Anterior, și publicația americană The Drive a remarcat avantajul militar total al Rusiei în Marea Neagră.

Pe de altă parte, trebuie remarcat și faptul că, nu cu mult timp în urmă, presa americană a informat că “misiunea Forțelor Navale ale SUA este de a demonstra Rusiei că Marea Neagră nu este lacul său intern”. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În urmă cu cîteva zile, distrugătoarele americane Donald Cook și Roosevelt au părăsit Baza Navală Rota din Spania și au intrat în Marea Mediterană, urmând să îndeplinească misiuni în Marea Meagră.

După cum au anunțat reprezentanții turci, SUA au notificat Turcia că cele două nave vor intra în Marea Neagră în perioada 14-15 aprilie și vor ieși din acest acvatoriu în perioada 04-05 mai.

Navele americane au misiunea de a descuraja o eventuală intervenție militară a Rusiei în Ucraina, după ce ambele state vecine au concentrat forțe importante la frontiera comună.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s