“Drona zilnică de cercetare”: RQ-4B Global Hawk a zburat din nou deasupra Mării Negre

1

Analiză remnmilitaryblog.com

Pe 25.04.2021, o dronă de cercetare strategică RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a îndeplinit o nouă misiune de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea Peninsulei Crimeea. Aceasta a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al Ucrainei.

Drona RQ-4B-40 Global Hawk, cu numărul de înregistrare 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.290 de metri, cu o viteză de circa 650 de kilometri pe oră.

Aparatul de zbor fără pilot a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei și a efectuat, ca de obicei, mai multe treceri la sud-vest de Ținutul Krasnodar, sud-est și sud-vest de Peninsula Crimeea. Ulterior, acesta a intrat în spațiul aerian al Ucrainei, unde a monitorizat linia de demarcație din Donbas.

2

Trebuie precizat faptul că, în ziua anterioară, pe 24 aprilie, două drone americane de același tip, cu indicativele radio FORTE10 și FORTE12, au îndeplinit misiuni similare în regiune, urmând același traiect de zbor. Una dintre acestea a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia, iar cealaltă de la o bază aeriană din zona Golfului Persic.

3

În timpul zborului deasupra Ucrainei, drona cu indicativul FORTE12 a transmis semnalul 7600, ceea ce înseamnă pierderea comunicațiilor, și a efectuat un viraj brusc la 180 de grade.

4

Specialiștii militari apreciază faptul că împotriva acesteia au fost întrebuințate mijloace de război electronic rusești, fie din Donbas, fie de pe teritoriul Rusiei.

Până în toamna anului 2018, dronele americane de tip RQ-4 Global Hawk au apărut în Regiunea Mării Negre numai de două ori, respectiv pe 15 octombrie 2016 și pe 14 mai 2017. Acestea au îndeplinit misiuni specifice în apropiere de Crimeea și de-a lungul liniei de contact din Donbas, cu acordul Kievului. După incidentul din 25 noiembrie 2018 cu navele ucrainene în Strâmtoarea Kerci, dronele americane au început să apară mult mai des în regiune. Până de curând, misiunile acestora în Marea Neagră s-au desfășurat cu o frecvență de două sau trei pe lună. Începând de la sfârșitul lunii martie, acestea zboară zilnic în zonă, ba chiar câte două pe zi, ca în cazul datei de 24 aprilie.    

Surse: topwar.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s