Flota rusă din Marea Neagră va primi, în sfârșit, primele două nave purtătoare de rachete Proiect 22800

1

Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va fi completată cu nave invizibile. Anul acesta este planificat ca în Marea Neagră să ajungă două nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800, clasa Karakurt. Acestea au fost construite deja într-o versiune modernizată.

Datorită armamentelor puternice, a sistemelor moderne de apărare antiaeriană, precum și a performanțelor de marș, noile nave vor crește în mod semnificativ capacitățile de luptă ale FRMN. După cum au remarcat experții, navele mici purtătoare de rachete nu numai că pot face față țintelor navale, dar pot lovi și ținte terestre, cu o precizie ridicată. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere acumularea forțelor NATO pe flancul sudic al alianței.

Karakurt actualizat

Surse ale cotidianului Izvestia din mediul militar au informat că formarea echipajelor pentru noile nave din clasa Karakurt s-a încheiat deja. Ambele nave vor desfășura serviciul în compunerea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete a FRMN. Se așteaptă ca acestea să intre în funcțiune până la sfârșitul anului 2021. Cu toate acestea, este posibil ca termenele de primire să fie prelungite.

Potrivit datelor deținute de Izvestia este vorba despre navele Tsiklon și Askold, produse la Șantierul Naval Zaliv din Kerci. Cu un an în urmă, Tsiklon a fost lansată la apă și în prezent se află în perioada testelor. Askold se află în stadiu final de construcție.

FRMN va primi nave Karakurt actualizate, dotate cu echipamente și armamente mult mai moderne decât primele nave din serie. În prezent, pe acestea au fost instalate complexe unice de artilerie și rachete de tip Pantsir-M. De asemenea, navele mici purtătoarede rachete pot întrebuința rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Yakhont. Corpurile navelor au fost realizate cu întrebuințarea tehnologiilor de reducere a expunerii radioelectronice.

“Pe noile nave Proiect 22800 pot fi amplasate câte opt rachete, fapt ce va crește capabilitățile flotei. Acestea pot să lucreze împotriva țintelor navale, cât și a țintelor de coastă. Navele Karakurt vor intra în dotarea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete a FRMN. Acest lucru este foarte important, având în vedere prezența regulată a navelor din statele membre NATO în apele din jurul Crimeii. Navele purtătoare de rachete au fost construite la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, care a fost inactiv mult timp. Acum, acesta construiește din nou nave pentru flota noastră, așa cum a fost în perioada sovietică”, a declarat pentru Izvestia istoricul militar Dmitri Boltenkov.

În ultimul timp, NATO și-a dezvoltat în mod activ infrastructura militară din Regiunea Mării Negre. La sfârșitul anului trecut, Statele Unite au efectuat manevre în România cu redislocarea rapidă, desfășurarea și efectuarea de trageri cu lansatoare multiple de proiectile reactive de tip HIMARS, inclusiv asupra unor ținte din Marea Neagră. Începând de anul viitor, Washingtonul intenționează să înceapă livrarea către București a acestor sisteme. De anul trecut, România a început să primească și sisteme de rachete antiaeriene Patriot.

“Navele Karakurt pot servi drept platforme puternice de luptă pentru executarea de atacuri asupra forțelor NATO din flancul sud-estic, unde americanii construiesc obiective ale apărării antirachetă. În caz de agresiune împotriva Rusiei, navele mici purtătoare de rachete se pot deplasa rapid către zonele de coastă și pot executa lovituri cu rachete Yakhont și Kalibr”, a spus Boltenkov.

Puterea Mării Negre

Navele purtătoare de rachete din clasa Karakurt sunt nave mici, cu un deplasament de 800 de tone. În același timp, acestea au o putere mare de foc: poartă la bord rachete de croazieră Kalibr și pot fi dotate și cu rachete antinavă Oniks. Dronele Orlan-10, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri, aflate la bordul navelor Karakurt, pot fi folosite pentru cercetare și navigație. Dronele fac posibilă creșterea capabilităților navelor de a desfășura misiuni în secret: atunci când sunt folosite, nu trebuie pornite radarele și, prin urmare, se exclude posibilitatea detectării de către mijloacele de cercetare radioelectronic ale adversarului. Navel Karakurt sunt dotate cu complexe moderne de conducere a luptei, de descoperire, indicare a țintelor și de comunicații.

În prezent, în dotarea Forțelor Navale se află trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800: Mytishchi, Sovetsk și Odintsovo. Acestea desfășoară serviciul de luptă în cadrul Flotei ruse din Marea Baltică. Potrivit planurilor curente, în total, vor fi construite 18 nave de acest tip, care vor fi împărțite în mod egal între Flota din Oceanul Pacific, Flota din Marea Baltică și Flota din Marea Neagră. Până în anul 2018, navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800 au purtat denumiri de fenomene meteorologice: Uragan, Taifun, Shtorm, Buria și altele. Ulterior, acestea au fost redenumite în cinstea unor orașe mici din Rusia.

În prezent, conducerea militară are în vedere completarea activă a FRMN cu nave de luptă noi. În ultimii ani, în acvatoriul Mării Negre au fost trimise șase submarine noi și trei fregate moderne Proiect 11356R, clasa Burevestinik. Potrivit cotidianului Izvestia, până la sfârșitul acestui an, FRMN va fi completată și cu noua corvetă Retivy, Proiect 20380. După reparații care au durat cinci ani, la flotă se va întoarce și nava de patrulare Ladny, Proiect 1135. Este vorba despre una dintre cele mai vechi nave de luptă din cadrul Forțelor Navale, care este considerată una dintre cele mai frumoase nave din flota rusă.

În afară de aceasta, după reparații lungi, revine în serviciu și nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova. Nava și echipajul deja au primit aprobarea pentru navigația în zona maritimă îndepărtată și se pregătește de marș. În primăvara acestui an, crucișătorul a fost inclus în compunerea forțelor gata de luptă permanent. În prezent, crucișătorul Moscova este cea mai mare navă a FRMN și una dintre cele mai mari din Forțele Navale.

Forțele FRMN participă în mod regulat la misiunile Grupării navale operative din Marea Mediterană și, de asemenea, la acțiunile de luptă împotriva teroriștilor din Siria. 

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s