National Interest: NATO nu are șanse într-un război cu Federația Rusă în Marea Neagră

1

În cadrul unui articol publicat în jurnalul The National Interest, ziaristul Mark Episkopos și-a exprimat opinia potrivit căreia întărirea Rusiei în Regiunea Mării Negre după integrarea Crimeii nu lasă NATO șanse pentru o victorie rapidă și convingătoare, în cazul unui eventual conflict.

Acesta a făcut referire la declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că, în cazul în care navele rusești ar fi scufundat distrugătorul britanic Defender, nu ar fi început al treilea război mondial. După cum a precizat șeful statului rus, Occidentul înțelege că nu poate să câștige într-un astfel de război.

“Încrederea lui Putin ar putea fi justificată”, a scris Mark Episkopos.

În opinia sa, statutul Crimeii se află în centrul instabilității actuale din Marea Neagră. Astfel, autoritățile de la Kiev, împreună cu mai multe state occidentale, iau măsuri simbolice pentru afirmarea integrității teritoriale a Ucrainei, desfășurând exerciții militare lângă apele teritoriale rusești din Marea Neagră. La rândul său, Kremlinul reacționează din ce în ce mai dur la aceste provocări.

Expertul reamintește că, după anexarea Crimeii, Rusia a întărit în mod considerabil Flota din Marea Neagră. În special, aceasta a primit în dotare trei fregate din clasa Amiral Grigorovici și mai multe submarine diesel-electrice din clasa Varshavyanka.

“O altă durere de cap pentru NATO este reprezentată de racheta hipersonică Zircon, care limitează capacitatea grupărilor de atac ale portavioanelor americane de a-și proiecta puterea pe teritoriul Rusiei. Același lucru este valabil și pentru racheta balistică Kh-47M2 Kinzhal”, a precizat jurnalistul.

În plus, forțele NATO nu pot conta pe sprijin în regiune.

“Turcia, în calitate de membru NATO, a obstrucționat în mod consecvent atingerea obiectivelor de securitate ale Alianței, prin căutarea unor legături militare și economice mai strânse cu Moscova. Ucraina, România și Georgia pot și vor asigura cu siguranță accesul de trecere maritimă a trupelor americane, dar nu dispun de acele capabilități navale necesare pentru a-și aduce o contribuție semnificativă”, a explicat Episkopos.

Acesta a concluzionat că Rusia are toate mijloacele necesare pentru a desfășura o campanie eficientă împotriva forțelor NATO din Marea Neagră și că în niciunul dintre scenariile posibile ale conflictului nu există indicii pentru o posibilă victorie a Alianței. 

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s