În Rusia, a fost lansată la apă încă o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr: NPR Grad

foto

Nava mică purtătoare de rachete Grad, Proiect 21631, va fi predată Flotei ruse din Marea Baltică în cursul anului viitor. Acest lucru a fost anunțat, pe 16.09.2021, de către șeful Direcției Construcții Navale din cadrul Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, Ilyas Shigapov, în timpul ceremoniei de lansare la apă a navei la Șantierul Naval din Zelenodolsk.

“Nava mică purtătoare de rachete Grad este destinată Flotei ruse din Marea Baltică. Este vorba despre cea de-a zecea navă de acest tip. Nouă dintre ele se află deja în serviciul de luptă. Acestea și-au demonstrat deja eficiența prin întrebuințarea în luptă în Republica Arabă Siriană”, a declarat Shigapov, citat de agenția de presă Tass.

Potrivit precizărilor sale, predarea navei către beneficiar este planificată pentru anul viitor. “La sfârșitul anului 2022, nava va intra în compunerea Forțelor Navale, urmând să fie livrată Flotei din Marea Baltică”, a menționat Shigapov.

Navale mici purtătoare de rachete Proiect 21631, dezvoltate de Biroul de proiectare și construcții din Zelenodolsk, sunt nave multirol din clasa râu-mare, dotate cu armamente moderne. Navele din cadrul acestui proiect sunt destinate pentru paza și apărarea zonei economice exclusive a statului. Acestea sunt construite la Șantierul Naval din Zelenodolsk, începând din anul 2010. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Inițial, conducerea Forțelor Navale ale Federației Ruse a planificat achiziționarea a 8-10 nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 pentru dotarea Flotei din Marea Neagră și Flotilei din Marea Caspică. La un moment dat, chiar s-a vorbit despre trei nave de acest tip pentru Flotila din Marea Caspică și șase pentru Flota din Marea Neagră.

Ulterior, s-a decis construirea a 12 nave Proiect 21631 pentru Flotila din Marea Caspică, Flota din Marea Neagră și Flota din Marea Baltică. În același timp, reprezentanții ruși nu au exclus chiar posibilitatea continuării seriei de nave de acest tip.

În prezent, cele nouă nave aflate în serviciul de luptă sunt repartizate astfel:

– trei la Flotila din Marea Caspică: Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug;

– două la Flota din Marea Baltică: Zeleny Dol și Serpukhov;

– patru la Flota din Marea Neagră: Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia și Grayvoron.

Pe lângă nava purtătoare de rachete Grad, care a fost lansată astăzi la apă, în Șantierul Naval din Zelenodolsk se mai află în construcție alte două nave Proiect 21631. Este vorba despre Naro-Fominsk și Stavropol. Probabil , acestea sunt destinate Flotei din Marea Neagră. Se estimează că prima dintre cele două nave va fi lansată la apă în anul 2022, iar următoarea în 2023.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s