Nave de luptă românești în Strâmtoarea Bosfor: Regina Maria revine acasă, iar Constantin Bălescu pleacă în misiune

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse locale turcești de pe Twitter au semnalat faptul că, pe 24.09.2021, două nave aparținând Forțelor Navale Române au tranzitat Strâmtoarea Bosfor, în direcții diferite.

Astfel, fregata Regina Maria a trecut prin strâmtoare în direcția Mării Negre, urmând să revină la Constanța, după ce a participat la misiunea NATO Sea Guardian din Marea Mediterană. Nava a ieșit din Marea Neagră pe 30 august. Pe 02 septembrie, în portul italian Augusta, Regina Maria a preluat conducerea operațiunii, care a fost asigurată, pentru prima dată, de partea română.

foto 1

La numai o oră distanță, prin Strâmtoarea Bosfor a trecut Puitorul de Mine Viceamiral Constantin Bălescu, în direcția Mării Mediterane. În următoarele 100 de zile, nava urmează să se alăture eforturilor europene de stabilizare a situației din Libia. Pe timpul participării la operațiunea EUNAVFOR MED IRINI, Constantin Bălescu va efectua o serie de escale în porturi din Italia și Grecia, pentru refacerea rezervelor.

foto 2

Trebuie precizat faptul că în ultimele zile, prin Strâmtoarea Bosfor au trecut mai multe nave militare și un submarin aparținând Forțelor Navale ale statelor riverane Mării Negre, precum și unor țări membre NATO.

Pe 24 septembrie, a intrat în Marea Neagră și nava mare de desant Orsk a Flotei ruse din Marea Neagră, care revine la Sevastopol din portul sirian Tartus. De asemenea, două nave de instrucție ale Forțelor Navale turcești, Cezayirli Gazi Hasan Pașa și Sokullu Mehmet Pașa, au traversat Strâmtoarea Bosfor în direcția Mării Marmara.

În seara zilei de 23.09.2021, trei nave din cadrul Grupării navale a NATO de luptă împotriva minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) au traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre. Este vorba despre nava amiral a grupării, nava de patrulare spaniolă Rayo, și dragoarele Viareggio din Italia și Edincik din Turcia.

Tot pe 23 septembrie, în Marea Neagră a intrat și submarinul Stary Oskol din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră.

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s