În pofida tensionării situației din Kosovo, Serbia și Rusia nu vor anula exercițiul comun programat în luna octombrie

foto

Expertul rus Aleksei Malashenko, cercetător principal la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale din cadrul Academiei de Științe din Rusia, a declarat, pe 27.09.2021, că partea rusă nu va anula exercițiul planificat în luna octombrie pe teritoriul Serbiei, din cauza tensionării situației din jurul Kosovo.

“Dimpotrivă, acest exercițiu va demonstra că Rusia nu-și abandonează apropiații. De asemenea, va arăta că Serbia nu este singură. Și acest lucru este foarte important pentru toată lumea, atât pentru Rusia, cât și pentru Serbia”, a declarat Malashenko, citat de agenția de presă rusă Interfax.

În opinia sa, este puțin probabil ca agravarea situației din Kosovo să se transforme într-un conflict armat între Belgrad și Priștina.

“Este benefic pentru toată lumea ca tensiunile din Kosovo să se oprească, pentru că nu vor fi câștigători din această situație. În caz contrar, va exista o mică baie de sânge, pe care toată lumea va trebui să o curețe, atât sârbii, cât și Priștina, cât și europenii. Acum nimeni nu are nevoie de o astfel de mizerie în centrul Europei”, a precizat expertul rus.

În luna aprilie a acestui an, comandantul Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă și locțiitor al comandantului Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Yuri Grekhov, a declarat că armata rusă va trimite unități de apărare antiaeriană în Serbia pentru exercițiul Scutul slav-2021.

“Particularitatea exercițiului va consta în transferul unităților de apărare antiaeriană pe teritoriul altui stat și desfășurarea într-un raion nou de poziție a unui grup comun de forțe de apărare antiaeriană, pentru acoperirea celor mai importante obiective împotriva atacurilor aeriene”, a spus Grekhov.

Pe 24 octombrie 2019, Ministerul rus al Apărării a anunțat că un divizion de complexe S-400 și o baterie de complexe Pantsir-S au fost transferate cu ajutorul Aviației Militare de Transport în Serbia. A fost pentru prima dată când acestea au participat la exerciții în străinătate. Pe 05 noiembrie, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au revenit în Rusia.

După cum se știe, Serbia a cumpărat ulterior din Rusia șase complexe de rachete antiaeriene și artilerie Pantsir-S.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s