Daily Express: Rusia amenință navele NATO cu ajutorul unei “rachete terifiante”

foto

Potrivit jurnaliștilor de la tabloidul britanic Daily Express, Rusia dispune de armele necesare pentru ducerea celui de-al treilea Război Mondial.

Daily Express, cunoscut pentru titlurile sale de rău augur, a publicat un articol referitor la o înregistrare video apărută recent pe Internet cu lansările de rachete ale Flotei ruse din Oceanul Atlantic. Tabloidul britanic a numit exercițiul marinei ruse “un avertisment pentru al treilea Război Mondial”, pe fondul “tensiunilor în creștere”.

Ministerul rus al Apărării a publicat zilele trecute un material video cu lansările de rachete de croazieră de la bordul crucișătorului Varyag și submarinului nuclear Omsk. Acesta din urmă a lansat o rachetă Granit, însă jurnaliștii britanici au fost mai alarmați de racheta lansată de la bordul navei amiral a Flotei din Oceanul Pacific. Este vorba despre puternica rachetă de croazieră Vulkan din dotarea crucișătorului Varyag.

“Ministerul Apărării din Rusia a dat publicității un videoclip înfiorător cu lansarea unei rachete de croazieră Vulkan, capabilă să lovească nave ale adversarului la o distanță de peste 250 de mile (aproximativ 400 de kilometri)”, a scris publicația britanică.

Potrivit jurnaliștilor tabloidului britanic, aceste înregistrări tulburătoare  demonstrează amenințarea pentru navele din statele occidentale. Autorii articolului au remarcat faptul că racheta Vulkan lansată de pe crucișătorul Varyag a lovit cu succes o țintă care a simulat o navă mare de luptă a adversarului convențional.

“Racheta rusească P-1000 Vulkan reprezintă o versiune modernizată a vechilor realizări din epoca sovietică. Cunoscute drept ucigașii de portavioane, rachetele antinavă Vulkan și Granit reprezintă o problemă serioasă pentru NATO”, se arată în articolul din Daily Express.

Autorii acestuia au menționat că tragerile din Oceanul Pacific au fost precedate de manevre similare în Marea Barents, cu participarea unor nave și submarine ale Flotei de Nord.

Potrivit Daily Express, Marea Britanie își crează propriul răspuns la puterea navală în creștere a Rusiei. Astfel, recent, s-a aflat că armata britanică dezvoltă noi arme cu laser, care, potrivit autorilor articolului, “pot revoluționa câmpurile viitoarelor bătălii”. După cum au precizat jurnaliștii britanici, un sistem laser va fi folosit pentru detectarea, urmărirea și distrugerea dronelor. Se așteaptă ca primele teste ale acestuia să fie efectuate de la bordul unei fregate Type 23 a Royal Navy. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei se află trei crucișătoare operaționale Proiect 1164 din clasa Atlant. Este vorba despre crucișătoarele Moscova (nava amiral a Flotei din Marea Neagră), Varyag (nava amiral a Flotei din Oceanul Pacific) și Mareșal Ustinov din cadrul Flotei de Nord.

Fiecare dintre acestea dispune de 16 rachete antinavă de tip 3M70 ale complexului de rachete P-100 Vulkan.

Din datele cunoscute din sursele publice rezultă faptul că rachetele, cu o greutate la lansare de 7.000 – 8.000 de kilograme, au o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri. Acestea pot atinge o viteză de 2,5 Mach.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s