Presa americană: Extinderea NATO spre Est – o povară pentru Statele Unite

foto

Tot mai multe materiale apar în presa americană despre modul în care Statele Unite moderne sunt capabile să ducă o confruntare majoră „pe două fronturi”. Prin „două fronturi” se înțelege China și Rusia. Analiștii americani remarcă astfel complexitatea situației pentru Washington, care încearcă să folosească metode vechi pentru a-și descuraja adversarii. Și aceste metode, după cum se menționează în presa americană, devin din ce în ce mai puțin eficiente în condițiile moderne „când inamicul nu numai că s-a adaptat la ele, dar are și capacitatea de a da un răspuns puternic”.  

În jurnalul The National Interest este analizată situația în care Statele Unite continuă să urmeze o politică de extindere a NATO spre Est. Analistul David Pine consideră că aceasta este o greșeală majoră a administrațiilor americane după prăbușirea URSS. Autorul nu scrie însă că o astfel de expansiune înfurie autoritățile de la Moscova. Dar, el subliniază următoarele: Extinderea NATO a dus la faptul că Statele Unite nu au reușit să slăbească Rusia și China, dar au primit o nouă povară de protejare a țărilor din Europa de Est.

Pine subliniază faptul că tot mai multe țări din Europa de Est vor să primească garanții că Statele Unite vor intra în război de dragul lor.

De fapt, un astfel de exemplu este cel al statelor baltice, a căror politică externă se bazează aproape exclusiv pe un singur principiu: „Rusia ne amenință și, prin urmare, NATO, în frunte cu Statele Unite, ar trebui să ne ajute militar dacă există o agresiune”. În același timp, acestea fac referire la clauza din statutul NATO privind securitatea colectivă, în care un atac asupra unuia dintre membrii alianței trebuie considerat ca un atac asupra întregului bloc politico-militar. Ucraina și Georgia vor să obțină, de asemenea, același lucru, bătând la ușa NATO de ani de zile.

Astfel, mass-media americană începe să realizeze următorul fapt: expansiunea NATO conduce la o supra-cheltuire a resurselor SUA și, într-o măsură mai mică, la atingerea obiectivul stabilit de Washington – slăbirea militară a Rusiei. Și, pe fondul creșterii incredibile a potențialului militar și economic al Chinei, astfel de blocuri (precum NATO) arată din ce în ce mai puțin eficiente.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s