Submarinul strategic rusesc Prințul Oleg a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip Bulava

1

Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 21.10.2021, în cadrul testelor de stat, submarinul strategic Prințul Oleg a lansat, cu succes, o rachetă balistică intercontinentală Bulava din Marea Albă asupra unei ținte din poligonul Kura (Peninsula Kamchatka).

“Submarinul purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Oleg, a efectuat, în cadrul programului testelor de stat, lansarea unei rachete balistice intercontinentale Bulava, din acvatoriul Mării Albe. Lansarea a fost efectuată din imersiune, asupra unei ținte din poligonul Kura (Peninsula Kamchatka)”, se arată într-un comunicat de presă preluat de toate agențiile de știri din Federația Rusă.

După cum au precizat reprezentanții ministerului, potrivit datelor de control obiectiv, “blocurile de luptă ale rachetei au ajuns, cu succes, în raionul indicat, ăn intervalul de timp stabilit”.

Prințul Oleg este primul submarin nuclear cu destinație strategică din producția de serie a Proiectului modernizat 955A (clasa Borey-A).

Pe 23 iunie 2021, directorul general al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk, Mikhail Budnichenko, a declarat pentru agenția Tass că, în a doua jumătate a anului, Prințul Oleg va efectua testele de stat, iar până la sfârșitul acestuia va fi predate Forțelor Navale. Anterior, agenția de presă Tass a informat, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în luna noiembrie 2021, submarinul nuclear Prințul Oleg va lansa din imersiune o rachetă Bulava asupra poligonului Kura din Kamchatka.

Submarinele Borey și Borey-A au fost dezvoltate de Biroul de Proiectare Rubin. Fiecare dintre acestea poate să poarte până la 16 rachete balistice intercontinentale Bulava și este dotat cu tuburi lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri. Potrivit datelor provenite din mediul militar, submarinele din clasa Borey-A se deosebesc de cele din proiectul de bază prin zgomot mai mic, sisteme mai bune de manevrare și de menținere la adâncime, precum și prin sistemele perfecționate de conducere a armamentelor. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinul nuclear K-552 Prințul Oleg este destinat Flotei ruse din Oceanul Pacific, urmând să intre în compunerea Diviziei 31 Submarine – Vilyuchinsk.

Construcția acestuia a început pe 27.07.2014, iar lansarea la apă a avut loc pe 16.07.2020. Testele de uzină ale submarinului au început pe 30.05.2021.

Submarinul Prințul Oleg este al cincilea submarin din clasa Borey/Borey-A. În prezent, Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific dispun de câte două submarine de acest tip.   

Surse: mil.ru, militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, zvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s