În ultima perioadă, nivelul relațiilor dintre Federația Rusă și NATO a scăzut din nou, din cauza deciziei Alianței de a expulza o serie de diplomați ruși. În acest context, experții ruși apreciază că declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, privind pregătirile pentru restabilirea dialogului par cel puțin ciudate.
De asemenea, pe fondul evoluțiilor recente, revine în actualitate problema aderării Ucrainei și Georgiei la NATO. În cadrul unui interviu acordat portalului Ukraina.ru, politologul rus Serghei Markov a făcut unele referiri la această situație.
Potrivit declarațiilor sale, aceste țări vor putea fi acceptate în NATO atunci când vor îndeplini toare dorințele aparatului birocratic al Alianței, în schimbul cărora nu vor primi practic nimic. Serghei Markov a precizat că se referă la așa-numitul MAP – Planul de acțiune pentru aderare. În plus, cele două state pot rămâne cu statutul de MAP până la 40 de ani, așa cum rezultă din documentele NATO.
Markov a continuat spunând că primirea MAP de către Ucraina reprezintă o linie roșie care a fost trasată de Moscova. Politologul consideră că, dacă un astfel de statul va fi obținut de Ucraina, atunci trupele ruse vor intra pe teritoriul acesteia și vor fi susținute de majoritatea cetățenilor ucrainenei, așa cum a fost și în cazul Crimeii la un moment dat.
După cum a declarat Markov, dacă Ucraina va primi MAP-ul din partea NATO, partea de sud-est a țării va merge pe calea Crimeii.
Serghei Markov a concluzionat că pe fondul evoluției situației, noua administrație americană încearcă să găsească o politică optimă în relațiile cu Kievul. În opinia sa, Washingtonul va mai avea nevoie de Ucraina pentru încă cel mult 10 ani.