În anul 2022, Rusia va introduce în serviciul de luptă un nou complex opto-electronic, aflat în construcție în Crimeea

1

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, proiectantul-șef al Sistemului pentru Controlul Spațiului Cosmic (SKKP) din Rusia, Vitaly Goryuchkin, a declarat, pe 25.10.2021, că, în cursul anului 2022, va fi introdus în serviciul de luptă al Trupelor Cosmice un nou complex opto-electronic aflat în construcție în Peninsula Crimeea.

“În Crimeea sunt în curs de finalizare lucrările de montare a unui nou complex opto-electronic și se preconizează că acesta va fi trecut în exploatare în cursul anului viitor. În perspectiva apropiată, aici este planificată instalarea unei noi stații opto-electronice, cu un telescop mai mare”, a menționat Goryuchkin.

Potrivit precizărilor sale, instalarea unor complexe similare este planificată în Republica Buriatia și în Ținutul Primorie.

“Scopul principal al acestor telescoape este de a monitoriza obiectele spațiale de pe orbita înaltă. Însă, în compunerea complexelor se află și telescoape capabile să primească informații și despre obiectele de dimensiuni mai mici de pe orbita joasă”, a spus Vitaly Goryuchkin.

După cum a declarat acesta, primul complex optic de nouă generație, care și-a început activitatea în Altai în anul 2016, îndeplinește cu succes misiuni de luptă pentru controlul spațiului cosmic.

“Complexul din Altai funcționează cu succes și contribuie la actualizarea catalogului de obiecte cosmice la un volum comparabil cu complexul opto-electronic Okno din Tadjikistan. În ceea ce privește măsurătorile necoordonate, acesta poate fi chiar superior instalațiilor de pe teritoriul tadjik“, a concluzionat Goryuchkin.

Pe 04 octombrie 2021, Ministerul rus al Apărării a anunțat că, până în anul 2025, militarii ruși vor primi în dotare 12 complexe noi laser-optice și radiotehnice pentru descoperirea obiectelor cosmice.

Anterior, reprezentanții departamentului militar rus au informat că, pentru reînzestrarea marilor unități și unități militare ale Trupelor Cosmice cu noi categorii de armamente de perspectivă, se află în curs de desfășurare aproximativ 50 de lucrări de proiectare și experimentale. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Structurile principale din cadrul Trupelor Cosmice ale Federației Ruse sunt incluse în compunerea Armatei 15 cu destinație specială. Din aceasta fac parte Centrul Principal 820 de avertizare asupra atacurilor cu rachete și Centrul Principal 821 pentru cercetarea situației cosmice.

Cele două structuri includ două sisteme importante pentru Federația Rusă, respectiv Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete și Sistemul pentru controlul spațiului cosmic.

În prezent, pe teritoriul Peninsulei Crimeea se află câte un obiectiv major din compunerea fiecăruia din cele două sisteme. Este vorba despre stația de radiolocație de la Sevastopol a Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete și de complexul de conducere și măsurare al Sistemului pentru controlul spațiului cosmic.

Ambele obiective datează din perioada sovietică, iar după dizolvarea fostei URSS au revenit Ucrainei și au avut aceeași soartă ca multe alte obiective militare de pe teritoriul Peninsulei Crimeea. Adică, au fost exploatate pentru o anumită perioadă de timp (unele chiar în interesul Federației Ruse), după care au fost abandonate.

Începând din anul 2014, după ce a preluat Peninsula Crimeea, Federația Rusă a restaurat și modernizat multe dintre obiectivele militare considerate încă de actualitate. Între acestea se află și cele două obiective ale Trupelor Cosmice. Astfel, lucrările la modernizarea Complexului 40 Conducere și Măsurare – Feodosia, care va include și noua stație opto-electronică, au început încă din 2014 și se apropie de finalizare. Construirea unei noi stații de radiolocație în apropiere de Sevastopol se află într-o fază incipientă, dar se estimează că lucrările vor fi încheiate în anul 2024. În Peninsula Crimeea va fi instalată o stație ultraperformantă, de tip Yakhroma, superioară stațiilor actuale de tip Voronezh.

În ceea ce privește stațiile opto-electronice pentru controlul spațiului cosmic trebuie precizat faptul că în Ținutul Altai se află în exploatare o stație de tip Pritsel. Probabil că și cea instalată la Feodosia în Crimeea va fi o stație de același tip.  

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s