Propunere originală turcească: Rusia să fie admisă în NATO în locul Statelor Unite

1

La Bruxelles, s-a desfășurat recent o altă reuniune a miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, în cadrul căreia s-a discutat din nou despre agresivitatea Rusiei și despre modalitățile de apărare împotriva acesteia. În opinia unui jurnalist al publicației Sabah din Turcia, în spatele confruntării cu Rusia, NATO încearcă, de fapt, să ascundă problema sa principală: dezbinarea din cadrul blocului.

Alianța Nord-Atlantică a fost creată pentru a înfrunta Uniunea Sovietică și a neutraliza amenințarea la adresa țărilor democratice mai întâi din partea URSS și apoi din cadrul Tratatului de la Varșovia. NATO și-a pierdut însuși scopul existenței la începutul anilor 1990 ai secolului trecut, ca urmare a prăbușirii principalului inamic. Ulterior, țările din fosta tabără socialistă s-au alăturat Alianței. În prezent, nu mai există nicio amenințare sovietică și, pentru a-și justifica existența, NATO a inventat un nou inamic, adică Rusia.

În același timp, după cum notează autorul turc, mai multe țări din cadrul NATO au relații excelente cu Rusia și unele teribile în interiorul Alianței. Astfel, se poate remarca faptul că există mai multe dispute în interiorul blocului decât lupta împotriva amenințărilor externe.

Jurnalistul turc al publicației Sabah, prezintă ca exemplu relațiile dintre Turcia și Statele Unite. Acesta este convins că Washingtonul sprijină inamicii Turciei, fiind în același timp principalul stat al Alianței. În plus, Turcia și Grecia, care sunt membri NATO, sunt aproape în stare de război și va fi suficientă o scânteie pentru a aprinde focul.

Pe de altă parte, Turcia are relații excelente cu Rusia, care, potrivit NATO, este principalul inamic al Alianței. Acest lucru nu împiedică Ankara și Moscova să poarte un dialog constructiv și să stabilească o cooperare în diverse domenii.

În opinia autorului, ar avea sens crearea unui nou bloc politico-militar NATO, compatibil cu condițiile lumii moderne, în care Rusia ar trebui să intre cu siguranță. Și, pentru a elimina instabilitatea din Orientul Mijlociu, Israelul ar trebui să fie și el admis acolo. Însă, Statele Unite nu ar trebui să facă din noul bloc, pentru că din cauza lor nu va exista stabilitate în cadrul acestuia. Așadar, un nou NATO, fără SUA, dar cu Rusia. O propunere originală.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s