De ce nu a fost doborâtă drona ucraineană de tip Bayraktar în timpul întrebuințării în Donbas?

1

În urmă cu câteva zile, Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat pentru prima dată în acțiunile de luptă din Donbas o dronă turcească de cercetare și atac de tip Bayraktar TB2. Aceasta a lansat o bombă de aviație dirijată din apropierea localității Granitnoye, distrugând un obuzier al forțelor de apărare din Donbas. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat oficial acest fapt pe pagina sa de Facebook, menționând că drona nu a trecut linia de contact.

În aceste condiții, se pune întrebarea logică, de ce forțele de apărare antiaeriană ale republicilor nerecunoscute nu au distrus această dronă? Nu au observat-o? Nu au putut să o doboare? Au acestea capacitatea de a doborî dronele Bayraktar?

La toate aceste întrebări a răspuns expertul militar rus, colonel Serghei Khatylev, fost comandant (în perioada 2007-2009) al Trupelor de Rachete Antiaeriene ale Comandamentului cu Destinație Specială (fosta Regiune Militară Moscova de apărare antiaeriană).

“Tocmai datorită faptului că acordurile de la Minsk impun interzicerea zborurilor cu aeronave militare și vehicule aeriene fără pilot în zona de conflict din Donbas, forțele de apărare antiaeriană ale republicilor nerecunoscute nu au avut nevoie să îndeplinească acolo serviciul de luptă permanent pentru apărarea antiaeriană. În această zonă, controlul spațiului aerian are o organizare simplă. Acesta poate fi realizat și în moduri diferite. Probabil, în anumite locuri echipamentele au fost pornite și s-a văzut ceva, iar în altele nu. În acest fel, nu există posibilitatea reală să se vadă sau să se doboare ceva. De aceea, această dronă putea fi ratată cu ușurință”, a precizat expertul. 

După cum apreciază acesta, “acum, după ce drona Bayraktar a fost întrebuințată în calitate de mijloc de atac, cu siguranță va fi organizat în mod real serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană. Iar apărătorii Donbasului dispun de mijloacele necesare”.

“Acolo există multe complete de apărare antiaeriană de arme întrunite, în special sisteme portabile de rachete antiaeriene”, a spus colonelul Khatylev.

“În plus, în zonă sunt și complexe Buk, iar pentru acestea dronele Bayraktar reprezintă o țintă comună. În anul 2008, în timpul conflictului georgiano-osetin, pe aerodromul Babushary din Abhazia a fost dislocat un divizion de complexe Buk-M2 din cadrul brigăzii de la Soci. Eu personal am fost acolo, așa că știu despre ce vorbesc. Acestea au distrus 6-8 drone, care zburau deasupra liniei frontului în Regiunea Ochamchira dintre Georgia și Abhazia. Generalii din Forțele Terestre erau atunci foarte indignați: câți bani au fost cheltuiți pe rachetele cu care au fost distruse aceste mijloace de zbor! Și au dreptate, pentru că o astfel de problemă esete reală. Inclusiv acum în Donbas. Doborârea dronelor cu complexele de rachete antiaeriene este costisitoare. La fel ca și organizarea controlului spațiului aerian. Pentru a face acest lucru este necesară implicarea multor forțe ale Trupelor Radiotehnice, atât specialiști, cât și stații radar. Este nevoie ca stațiile să fie dispuse acolo de-a lungul întregii linii de contact, la intervale de 5-10 kilometri. Acestea trebuie să fie în serviciu permanent și își pot epuiza resursele destul de repede. De asemenea, personalul trebuie să se schimbe în mod constant. Toate acestea sunt foarte scumpe”, a declarat expertul rus.

În opinia acestuia, în primul rând politicienii ar trebui să caute o cale de ieșire din această situație. De exemplu, problema închiderii spațiului aerian deasupra Donbasului nu este de competența armatei. Aceasta este o problemă politică. Tot ceea ce se poate face în situația actuală ar fi ca toate forțele care sunt disponibile în Republicile Donețk și Lugansk să fie atrase și să se organizeze serviciul de apărare antiaeriană. În același timp, forțele rusești de apărare antiaeriană ar trebui să se conecteze la controlul situației aeriene din zona de conflict din Donbas. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, conducerea militară a Ucrainei a săvârșit o eroare tactică prin întrebuințarea dronelor de tip Bayraktar în calitate de mijloace de atac aerian în zona de conflict din Donbas.

Este foarte posibil ca, armata rusă, care a suferit un deficit de imagine în urma acestei măsuri, să intervină și să doboare dronele ucrainene, chiar și atunci când nu va fi cazul.

Partea rusă nu a intervenit atâta timp cât acestea au îndeplinit misiuni de cercetare în regiune, însă, acum situația s-a schimbat în mod radical. Probabil, după metodele cunoscute, militarii ruși vor considera că nicio rachetă nu este prea scumpă, atunci când este vorba despre dronele Bayraktar, care s-au dovedit atât de eficiente în timpul conflictului recent din Nagorno-Karabakh.

Pentru partea ucraineană, pierderea dronelor ar fi însă catastrofală. Deocamdată, acestea reprezintă singurul mijloc modern de atac din dotarea unei armate învechite, care se bazează în continuare, în cea mai mare parte, pe tehnica din perioada sovietică.

În prezent, în dotarea armatei ucrainene se află 12 drone de tip Bayraktar TB2. Însă, a fost anunțată deja achiziționarea altor 24 de drone de acest tip, urmând ca Forțele Armate ale Ucrainei să dispună, în total, de 36 de drone de producție turcească.

Sursa: diana-mihailova.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s