Nava de patrulare Serghei Kotov destinată Flotei ruse din Marea Neagră a ieșit pe mare pentru teste

1

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat, pe 29.10.2021, că noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, destinată FRMN, a ieșit pentru prima dată pe mare pentru desfășurarea testelor de marș de uzină.

“Ieșirea în Marea Neagră a avut loc din portul militar al Bazei Navale – Novorossiysk. Testele sunt efectuate de echipajul navei împreună cu echipa de predare din fabrică. Pe timpul acestora vor fi verificați parametri principali ai navei, toate dispozitivele, mecanismele și echipamentele acesteia, conform condițiilor tehnice. Este vorba despre una dintre etapele importante înainte de introducerea navei în dotarea flotei, care este planificată pentru sfârșitul acestui an”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Tass.

În prima etapă a testelor pe mare, va fi verificată funcționarea sistemelor de susținere a vieții, de energie și vitalitate, precum și funcționarea echipamentelor radiotehnice, de comunicații, ventilație și aer condiționat. De asemenea, vor fi testați indicatorii de viteză, manevrabilitate și stabilitate a navei. Înainte de începerea testelor pe mare, echipajul și-a perfecționat deprinderile în ceea ce privește acostarea, operarea, întreținerea și aplicarea practică a sistemelor, dispozitivelor și mecanismelor de la bordul navei. 

“După încheierea etapei testelor de marș, constructorii navei, împreună cu echipajul, vor efectua revizia sistemelor, dispozitivelor și mecanismelor acesteia și vor continua să o pregătească pentru etapa următoare, în conformitate cu planul testelor de stat”, au precizat reprezentanții FRMN.

Navele din cadrul Proiectului 22160 au fost proiectate de Biroul Nordic de Construcții și Proiectare din Sankt Petersburg și sunt destinate pazei și apărării zonei maritime economice, precum și pentru îndeplinirea misiunilor de escortă, de luptă împotriva pirateriei maritime și de căutare-salvare. În dotarea acestora se află o instalație de artilerie cu calibrul de 57 de milimetri și un complex de rachete antiaeriene. De asemenea, acestea au posibilitatea amplasării la bord a unui elicopter Ka-27PS.

Nava de patrulare Serghei Kotov, denumită după eroul Uniunii Sovietice contraamiral Serghei Nikolayevich Kotov, a fost construită începând din 08 mai 2016, fiind a patra navă de acest tip și a treia din producția de serie. Aceasta a fost construită la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, împreună cu construcorii de nave din Kerci. În compunerea Bazei Navale – Novorossiysk a FRMN se află deja trei nave de acest tip: Vasily Bykov, Dmitry Rogachev și Pavel Derzhavin. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Pentru FRMN se construiește o serie formată din șase nave Proiect 22160. Trei dintre acestea se află deja în serviciul de luptă (Vasily Bykov, Dmitry Rogachev și Pavel Derzhavin), a patra desfășoară testele pe mare (Serghei Kotov), iar ultimele două se află în șantier (Viktor Veliky și Nikolay Sipyagin). Acestea din urmă vor fi predate flotei în 2022 și 2023.

Trebuie precizat faptul că navele din cadrul Proiectului sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Astfel, nava de patrulare Serghei Kotov va deveni a 17-a platformă purtătoare de astfel de rachete din compunerea FRMN.

În prezent, în dotarea FRMN se află 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre șase submarine Proiect 636.3 (B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov pe Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod, B-271 Kolpino), trei fregate Proiect 11356 (Amiral Grigorovici, Amiral Essen, Amiral Makarov), trei nave de patrulare Proiect 22160 (Vasili Bykov Dmitri Rogachev) și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Grayvoron).

La bordul submarinelor pot fi amplasate câte șase rachete Kalibr, iar la cel al nevelor de suprafață câte opt rachete. Acest lucru înseamnă că, în prezent, cele 16 platforme purtătoare pot să lanseze la o salvă 116 rachete Kalibr.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s