Ministrul rus al apărării a vorbit, în premieră, despre dezvoltarea unui nou sistem de rachete antiaeriene de tip S-550

foto

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 09.11.2021, că în Rusia se află în curs de dezvoltare un nou sistem de apărare antiaeriană și antirachetă de tip S-550. Potrivit specialiștilor, ar putea fi vorba despre reactivarea unui proiect sovietic pentru sistemul de apărare antirachetă de interceptare apropiată.

“În perioada 01-03 noiembrie, comandantul suprem al Forțelor Armate a desfășurat, la Soci, o nouă serie de consfătuiri cu conducerea Ministerului Apărării și cu reprezentanții întreprinderilor din cadrul Complexului Militar Industrial. Cu această ocazie, au fost analizate o serie de măsuri adecvate de răspuns la schimbarea situației din jurul frontierelor Federației Ruse”, a precizat Șoigu, a cărui declarație a fost preluată de agenția Interfax.

“O atenție deosebită în cadrul întâlnirilor a fost acordată perfecționării sistemului de apărare aerocosmică a țării. Șeful statului a insistat asupra importanței dezvoltării sistemelor autohtone de apărare antiaeriană și antirachetă, precum și asupra livrărilor la trupe a sistemelor S-350, S-500 și S-550”, a menționat ministrul apărării.

Este pentru prima dată când un oficial rus face referire la sistemul de rachete antiaeriene S-550, despre care nu se știe nimic.

Potrivit surselor deschise, S-550 a fost denumit un sistem de apărare antirachetă pentru interceptare apropiată, care a fost dezvoltat în fosta URSS în anii 1980. Proiectul S-550, împreună cu alte dezvoltări sovietice din domeniul armamentelor, a fost oprit în urma acordurilor convenite între Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan la întâlnirea din anul 1986. După cum au informat anumite surse, după prăbușirea fostei URSS, rezerva creată ca parte a lucrărilor la proiectul S-550 a fost distrusă, iar prototipul complexului a fost eliminat în 1992.

Fostul locțiitor al comandantului Statului Major Principal al Trupelor de Apărare Antiaeriană și adjunct al comandantului-șef al Forțelor Aeriene ale Rusiei, general locotenent în retragere Aytech Bizhev, a declarat, pe 09 noiembrie, pentru agenția Interfax, că nu știe nimic despre proiectul S-550. “Nu cunosc un astfel de proiect”, a spus Bizhev.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s