Bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat cea de-a treia misiune comună de patrulare în Regiunea Asia-Pacific

foto

Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 19.11.2021, bombardiere strategice rusești Tu-95MS și chineze Hun-6K au efectuat o misiune de patrulare comună deasupra acvatoriilor Mării Japoniei și Mării Chinei de Sud.

“Astăzi, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse și Forțele Aeriene ale Armatei Naționale de Eliberare din China au efectuat cea de-a treia misiune comună de patrulare aeriană în Regiunea Asia Pacific. Grupul de aviație, care a fost format din două bombardiere strategice rusești Tu-95MS și două bombardiere chinezești Hun-6K, a patrulat deasupra acvatoriilor Mării Japoniei și Mării Chinei de Sud”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția RIA Novosti.

După cum au precizat reprezentanții militari ruși, “misiunea comună a vizat dezvoltarea relațiilor ruso-chineze și a parteneriatului dintre cele două state, creșterea nivelului de interacțiune dintre Forțele Armate ale Federației Ruse și Chinei, perfecționarea capacităților acestora de a desfășura acțiuni comune, precum și consolidarea stabilității strategice globale”.

Aceștia au adăugat că activitatea comună a fost efectuată în cadrul Planului de colaborare militară bilaterală pe anul 2021 și nu a fost îndreptată împotriva unui al treilea stat.

Pe de altă parte, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitry Peskov, a declarat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe șeful statului despre îndeplinirea cu succes a misiunii aeriene comune ruso-chineze. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei întâlniri a președintelui Vladimir Putin cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate din Federația Rusă.

“Conform raportului prezentat de ministru, bombardierele strategice rusești au fost însoțite de avioane de vânătoare Su-35S din cadrul Forțelor Aerocosmice. Aeronavele au fost coordonate în aer de un avion AWACS de tip A-50U”, a spus Peskov.

Potrivit precizărilor sale, pe anumite porțiuni ale traiectelor de zbor, avioanele strategice au fost escortate de avioane F-15 și F-16 ale Forțelor Aeriene japoneze.

“Patrularea comună a fost efectuată în strictă conformitate cu prevederile dreptului internațional. Nu au existat încălcări ale spațiilor aeriene ale altor state”, a concluzionat Peskov.

Durata zborului a fost de aproximativ 10 ore. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit agenției RIA Novosti, Ministerul rus al Apărării a publicat o schemă cu misiunea de patrulare comună a avioanelor Tu-95MS și Hun-6K.

2

Din analiza acesteia rezultă faptul că bombardierele rusești Tu-95MS au decolat de la Baza Aeriană Ukrainka (Regiunea Amur) și au zburat deasupra acvatoriilor Mării Japoniei și Mării Chinei de Sud, unde li s-au alăturat și avioanele chinezești. Misiunea de patrulare s-a încheiat în apropierea graniței de sud-est a Chinei.

Specialiștii militari ruși apreciază că zborul comun al avioanelor strategice rusești și chineze, împreună cu exercițiile navale desfășurate recent de cele două state, reprezintă o demonstrație de forță și, respectiv, semnale pentru SUA și Japonia.

Intensificarea cooperării militare ruso-chineze a fost determinată de acțiunile din ultima perioadă ale SUA, care, împreună cu Marea Britanie și Australia, au creat practic o nouă alianță politico-militară – AUKUS.

O altă amenințare pentru Federația Rusă vine din Japonia, acolo unde noul premier a declarat recent că suveranitatea statului de extinde la sudul Insulelor Kurile.

Trebuie precizat faptul că, în perioada 14-17 octombrie, Rusia și China au organizat un exercițiu naval comun în Marea Japoniei. La încheierea acestuia, o grupare navală formată din 10 nave de luptă ruse și chineze a efectuat patrule comune în vestul Oceanului Pacific. În timpul manevrelor, un detașament de nave a trecut, pentru prima dată, prin Strâmtoarea Sangar.

Este interesant de semnalat și faptul că, tot pe 19 noiembrie, alte două bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat deasupra apelor neutre ale Mărilor Chukotka, Bering și Okhotsk. Practic, într-o singură zi, Aviația cu rază lungă de acțiune a acoperit tot Extremul Orient, precum și partea de est a Chinei.                                                                        

Surse: militarynews.ru, ria.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s