Situația actuală a trupelor ruse dislocate în proximitatea frontierei cu Ucraina. Evaluări ale armatei ucrainene

0

Analiză remnmilitaryblog.com

Publicația americană Military Times a publicat un articol cu titlul “Șeful agenției de informații pentru apărare din Ucraina: Rusia se pregătește să atace Ucraina până la sfârșitul lunii ianuarie”, semnat de Howard Altman.

Între altele, materialul include o hartă realizată de Ministerul ucrainean al Apărării, cu evaluarea Direcției Principale Informații (GUR) privind situația trupelor ruse concentrate la frontieră.

1

Din analiza acesteia se poate constata faptul că trupele rusești dislocate în mod normal în proximitatea frontierei cu Ucraina includ între 28 și 32 de grupuri tactice de nivel batalion.

Potrivit situației curente prezentate de partea ucraineană, în prezent, în apropierea graniței comune, Rusia dispune de 40 de grupuri tactice de nivel batalion cu aproximativ 94.000 de militari. În dotarea acestora se află: 1.200 de tancuri, 2.900 de mașini de luptă ale infanteriei, 1.600 de piese de artilerie, 330 de avioane, 240 de elicoptere, 75 de nave și vedete, precum și șase submarine.

Astfel, în Peninsula Crimeea se află 12 grupuri tactice de nivel batalion, în zona Rostov 16 grupuri tactice, iar în vestul Rusiei, în zona Orlov-Voronezh alte 12 grupuri tactice.

Între cele 40 de grupuri tactice de nivel batalion dislocate la această dată în proximitatea Ucrainei se află opt grupuri aduse în sprijin. Majoritatea dintre acestea, respective șase grupuri, se află dispuse în Peninsula Crimeea și aparțin Armatelor 49 și 58 arme întrunite din Stavropol (Ținutul Stavropol) și Vladikavkaz (Republica Osetia de Nord). Alte două grupuri tactice de nivel batalion ale Armatei 1 Tancuri – Bakovka (Regiunea Moscova) au fost aduse în sprijinul trupelor din zona Voronezh.

Graficul cu evoluția lunară a numărului de grupuri tactice de nivel batalion din apropierea frontierei cu Ucraina, inclus în harta GUR, arată că, în luna aprilie 2021, grupările de trupe ruse includeau 53 de grupuri tactice, cu efective de 105.000 de militari.

De asemenea, în luna septembrie, numărul acestora era de 51 (probabil pe fondul începerii verificărilor asupra nivelului de pregătire al trupelor la încheierea perioadei de instrucție de vară).

Astfel, se poate aprecia că formarea dispozitivului militar rus pentru o eventuală intervenție în Ucraina se află abia la început. Constituirea acestuia ar mai avea nevoie, probabil, de cel puțin câteva săptămâni. Acest lucru înseamnă că o ofensivă a trupelor ruse după sărbătorile de iarnă ar fi una plauzibilă, așa cum rezultă și din evaluarea serviciului de informații al armatei ucrainene.

Pe de altă parte însă, trebuie remarcat și faptul că există o serie de situații, în care ofensiva poate fi declanșată imediat (în câteva ore), cu trupele aflate în prezent la dispoziție și cu alte formațiuni militare alertate și deplasate inopinat. Prima dintre aceste situații ar putea fi reprezentată de începerea unei ofensive a trupelor ucrainene împotriva republicilor separatiste din estul țării. O altă situație adusă în discuție de reprezentanții ruși ar consta în prăbușirea Ucrainei, care se confruntă cu grave probleme de natură economică.

Bineînțeles că, la fel ca și în primăvara acestui an, există și posibilitatea relaxării situației de la frontieră, fără realizarea unei intervenții militare pe teritoriul Ucrainei. Acțiunile Rusiei ar putea reprezenta din nou doar o demonstrație de forță, ca o reacție la creșterea prezenței militare a SUA și NATO în Regiunea Mării Negre.

De altfel, în ultima perioadă au apărut și o serie de declarații potrivit cărora Rusia nu are nevoie de o intervenție militară în estul Ucrainei, deoarece integrarea Republicilor Donețk și Lugansk se face deja pe cale pașnică, în special prin acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din zonă.

Sursa: bmpd.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s