Expert militar rus: Situația de securitate din Regiunea Mării Negre se va menține în continuare tensionată

1

Expertul militar rus Vladislav Shurygin, a declarat, pe 26.11.2021, pentru cotidianul Izvestia, că situația de securitate din Regiunea Mării Negre se menține încordată de mai bine de un an și este puțin probabil ca nivelul de tensiune să scadă în perioada următoare.

“În tot acest timp, indiferent de numărul de nave americane și NATO din Marea Neagră, situația de securitate din regiune nu s-a schimbat. Nivelul de tensiune s-a păstrat întotdeauna la un nivel destul de mare. Evident că acesta nu va scădea. Trebuie să recunoaștem că americanii formează o grupare permanentă de nave NATO în Marea Neagră, pe care, desigur, ei înșiși o vor conduce”, a spus Shurygin.

Expertul a sugerat că navele de luptă ale SUA și aliaților săi vor intra permanent în Marea Neagră. Aceasta poate fi deja considerată ca o situație de lucru. În plus, din când în când, aceștia se vor aduna în grupuri, pentru desfășurarea de exerciții.

“Toate acestea, desigur că nu contribuie la destindere și duc la o confruntare și mai mare”, a concluzionat Vladislav Shurygin.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a început să urmărească distrugătorul purtător de rachete Arleigh Burke din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Acesta a intrat în Marea Neagră mai devreme, în aceeași zi. Flota a șasea operativă a SUA a informat că aliații și partenerii NATO acționează în regiune pentru asigurarea securității, a unui mediu maritim stabil și de încredere, precum și pentru întărirea potențialului de parteneriat.

Pe 17 noiembrie, distrugătorul USS Porter a părăsit Marea Neagră, unde s-a aflat începând din 30 octombrie, pentru a participa la exerciții cu aliații și partenerii NATO din regiune.

Din momentul intrării în Marea Neagră, distrugătorul a desfășurat exerciții de manevrare împreună cu nava de conducere USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a șasea, cu petrolierul USNS John Lenthall, precum și cu nave de luptă din Bulgaria, România, Turcia și Ucraina.

În luna octombrie, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut Alianței Nord-Atlantice să-i demonstreze Rusiei hotărârea de a întrebuința armele atunci când este nevoie. Potrivit acesteia, Rusia încalcă în mod constant spațiile aeriene ale unor state din zona Mării Baltice și Regiunea Mării Negre.  

La rândul său, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitry Peskov, a spus că NATO ar trebui să oprească activitățile provocatoare din apropierea frontierelor rusești pentru a găsi o cale de ieșire din situația tensionată actuală în relațiile dintre Rusia și Occident.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă din statele neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s