Stoltenberg: NATO va susține Ucraina, dar nu va lupta pentru ea

1

NATO este extrem de preocupată de situația din Donbass și de la granița ruso-ucraineană în general. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenbarg, a anunțat acest lucru pe 26 noiembrie, în cadrul unui briefing care a fost difuzat pe contul său de Twitter și a fost dedicat viitoarei reuniuni a celor 30 de miniștri ai apărării din statele membre ale blocului de la Riga.

Stoltenberg a menționat faptul că summitul de pe teritoriul Letoniei ar trebui să aibă loc pe 30 noiembrie și o parte semnificativă din acesta va fi dedicată „concentrării forțelor ruse la granițele ucrainene”. El a precizat că apărarea colectivă prevăzută de Carta NATO (articolul 5 din Tratatul de la Washington) nu se extinde la Ucraina, dacă aceasta este atacată de un alt stat.

Oficialul a precizat că Alianța nu va intra în război cu Moscova pentru Kiev. Dar, el a subliniat că NATO „sprijină pe deplin” Ucraina. În același timp, el a invitat Federația Rusă „la transparență, de-escaladare și reducerea tensiunilor”.

În același timp, Stoltenberg a avertizat Federația Rusă că dacă „atacă” Ucraina, atunci o așteaptă consecințe grave – „Moscova va trebui să plătească pentru asta”. Cu toate acestea, secretarul general al NATO nu a spus ce se înțelege exact prin aceasta. Totodată, el a amintit că Kievul este teribil de dezamăgit de faptul că nu a fost încă inclus în Planul de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP) pentru „protecția împotriva Federației Ruse”, întrucât nu toate țările Alianței susțin o astfel de decizie.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s