Distrugătorul american Arleigh Burke a ieșit din nou pe mare, după o escală în portul bulgăresc Varna

1

Flota a șasea operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a informat că, pe 29.11.2021, distrugătorul purtător de rachete USS Arleigh Burke a încheiat escala efectuată în portul Varna din Bulgaria și a ieșit din nou pe mare “pentru continuarea operațiunilor desfășurate în Marea Neagră”.

După cum au anunțat militarii americani, distrugătorul a intrat în Marea Neagră pe 25 noiembrie “în scopul desfășurării de operații comune cu aliații din cadrul NATO”.

Potrivit Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse, imediat după intrarea distrugătorului american în Marea Neagră, forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră au început monitorizarea acțiunilor acestuia.

USS Arleigh Burke, împreună cu alte distrugătoare americane de același tip, respectiv USS Rosevelt, USS Porter și USS Donald Cook, este dislocat pe baze permanente în Europa, în cadrul Bazei Navale spaniole Rota. Alături de bazele terestre ale sistemului Aegis din România și Polonia, acestea fac parte din sistemul european de apărare antirachetă.

La începutul lunii noiembrie, în Marea Neagră s-au aflat, pentru mai mult de două săptămâni, distrugătorul USS Porter și nava de comandament USS Mount Whitney, care este și nava amiral a Flotei a șasea.

După începerea crizei din estul Ucrainei, nave americane și din cadrul Forțelor Navale ale altor state membre NATO intră în mod regulat în acvatoriul Mării Negre.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne în Marea Neagră pentru o perioadă de cel mult 21 de zile. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, pe timpul prezenței sale în Marea Neagră, distrugătorul USS Arleigh Burke va mai vizita și portul Odesa din Ucraina.

În acest fel, în cursul lunii noiembrie, navele americane vor acoperi toate statele riverane Mării Negre, bineînțeles, cu excepția Rusiei.

Trebuie precizat faptul că distrugătorul USS Porter și nava de comandament USS Mount Whitney au făcut escale, împreună, în porturile Poti din Georgia și Constanța din România. De asemenea, fiecare dintre acestea a vizitat portul turcesc Istanbul: USS Mount Whitney la intrarea, iar USS Porter la ieșirea din Marea Neagră.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s