Rusia va disloca în Crimeea complexe de rachete de coastă modernizate de tip Bal, cu rachete cu o bătaie de peste 300 de kilometri

1

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2021, că Ministerul rus al Apărării se pregătește pentru primirea unei versiuni modernizate a sistemului de rachete de coastă de tip Bal, a cărui rachetă are o bătaie extinsă. Acesta este în prezent în curs de testare.

Subunitățile Apărării de Coastă vor începe să primească în înzestrare în perioada următoare complexe de rachete de coastă modernizate de tip Bal, cu rachete antinavă H-35, cu bătaie crescută. În prezent, complexul se află în teste, efectuând lansări de rachete în cadrul Flotei din Marea Neagră și a Flotei de Nord. Caracteristicile noii rachete nu sunt cunoscute, dar se pare că aceasta va avea o bătaie de peste 300 de kilometri.

După cum a informat Izvestia, citând surse din mediul militar, Ministerul rus al Apărării a stabilit deja locurile de dislocare pentru complexele de rachete modernizate. În primul rând, conducerea militară intenționează să acopere cea mai periculoasă direcție, respectiv direcția strategică sud. Astfel, complexele de rachete de coastă modernizate vor fi livrate brigăzii dislocate în Crimeea. Acestea vor acoperi Marea Neagră.

Ulterior, complexele vor fi livrate Flotei de Nord, în funcție de îndeplinirea comenzilor de stat pentru apărare.

În ultima perioadă, Ministerul rus al Apărării a alocat destul de mult timp întăririi Apărării de Coastă. Recent, a fost executat un exercițiu, în cadrul căruia militarii au lucrat la transferul complexelor de rachete Bastion și Bal de la o flotă la alta. Reprezentanții militari ruși au subliniat faptul că sistemele de rachete de coastă pot crea o apărare în profunzime a unei mari porțiuni de coastă, distrugând navele adversarului la mare distanță.

Complexele de rachete de coastă Bastion au o rază mai lungă de acțiune, fiind capabile să lovească cu rachete antinavă Onyks la distanțe de până la 600 de kilometri.

Complexul de rachete Bal este destinat pentru apărarea apropiată. Racheta antinavă H-35 aflată în prezent în dotarea acestuia are o bătaie de până la 260 de kilometri. Se pare că racheta complexului modernizat poate distruge ținte la peste 300 de kilometri, putând fi întrebuințată și împotriva țintelor terestre. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Rusia dispune deja în Regiunea Mării Negre de complexe de rachete de coastă puternice.

Astfel, în Crimeea și în Ținutul Krasnodar sunt dislocate două brigăzi de rachete și artilerie de coastă, aflate în subordinea Corpului 22 Armată – Simferopol al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Brigada 15 Rachete și Artilerie de Coastă – Sevastopol include patru divizioane de rachete de coastă: două de tip Bastion, unul de tip Bal și unul de tip Utes.

În compunerea Brigăzii 11 Rachete și Artilerie de Coastă – Anapa se află un divizon de rachete Bastion, un divizion de rachete Bal și un divizion de artilerie Bereg.

Complexele de rachete de coastă Bastion și Bal fac parte, alături de complexele de rachete operativ-tactice Iskander și complexele de rachete antiaeriene S-400, din așa- numitul sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD).

Modernizarea înzestrării divizionului de rachete de coastă dotat cu complexe Bal din Crimeea va conduce la întărirea Apărării de Coastă a FRMN și implicit a zonei A2AD.

Probabil, decizia de dislocare cu prioritate în Peninsula Crimeea a noilor complexe de rachete modernizate a fost luată pe fondul deteriorării situației de securitate înregistrată în ultimii ani în regiune, determinate de întărirea prezenței navale și aeriene în regiune a SUA și altor state membre NATO.

Surse: iz.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s