Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei: Rusia a transformat Crimeea “într-un portavion ce nu poate fi scufundat”

11

În cadrul unei declarații făcute pentru Radio Libertatea, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, contraamiralul Aleksei Neizhpapa, a precizat, pe 25.12.2021, că Rusia a transformat Peninsula Crimeea “într-un portavion ce nu poate fi scufundat”.

Potrivit declarațiilor sale, între altele, numărul de nave din dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a crescut de trei ori.

Contraamiralul Aleksei Neizhpapa a semnalat faptul că Moscova acordă o atenție atât de mare FRMN, încât, începând din anul 2015, toate navele noi au fost aduse numai în Marea Neagră, fiind neglijate toate celelalte flote ale Rusiei din cadrul Forțelor Navale.

“Toate navele introduse în dotare de la începutul anului 2015 au fost direcționate către FRMN. Este vorba despre șase submarine, fregate, nave purtătoare de rachete, nave de patrulare, nave auxiliare și de altă natură”, a menționat Neizhpapa.

Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei este, de asemenea, neliniștit de apariția în Peninsula Crimeea a complexelor rusești de apărare de coastă Bal și Bastion, care controlează o parte însemnată a acvatoriului Mării Negre. 

Neizhpapa a concluzionat că toate aceste forțe sunt destinate pentru apărarea “teritoriilor anexate”. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În mediul militar rus se vorbește de mult timp despre Peninsula Crimeea ca despre “un portavion ce nu poate fi scufundat”, chiar înainte de revenirea acesteia în compunerea Federației Ruse.

Probabil, ținând cont de specificul funcției, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei s-a referit strict la FRMN, însă Rusia a adus în Peninsula Crimeea și alte structuri, îndeosebi din cadrul Forțelor Aerocosmice. Astfel, dacă până la începutul anului 2014 partea rusă avea în Crimeea un singur regiment de apărare antiaeriană, dotat cu complexe de rachete Osa-AKM, astăzi dispune în zonă de cinci divizioane de rachete S-400, de două divizioane de rachete S-300PM și două divizioane de rachete și artilerie Pantsir-S1. În același timp, în peninsulă au fost formate două regimente de aviație cu avioane Su-27SM, Su-30M2, Su-24M și Su-25SM, precum și un regiment de elicoptere.

 În ceea ce privește FRMN, trebuie precizat faptul că reprezentantul militar ucrainean are dreptate doar parțial. Într-adevăr, flota rusă din regiune a avut prioritate în ceea ce privește platformele purtătoare de rachete de corazieră de tip Kalibr. În prezent, aceasta dispune de 16 astfel de platforme, iar în curând numărul lor va fi crescut la 18. Nicio altă flotă nu se mai poate lăuda cu o astfel de dotare. Cu toate acestea, Flota de Nord, Flota din Oceanul Pacific și chiar și Flota din Marea Baltică au primit și ele alte tipuri de nave și submarine noi, în special cu destinație strategică.

De asemenea, este demn de semnalat faptul că, până în anul 2014, în Peninsula Crimeea nu se afla niciun complex de rachete de coastă. FRMN dispunea de o brigadă cu astfel de sisteme, dar aceasta era dislocată la Anapa, în Ținutul Krasnodar. În prezent, în peninsulă, se află în serviciul de luptă două divizioane de rachete de coastă Bastion, unul de tip Bal și unul de tip Utes (staționar).

În același timp, în cadrul FRMN a fost formată aproape de la zero componenta terestră, care includea numai un regiment de infanterie marină. Astăzi, aceasta dispune de un corp de armată, cu mai multe brigăzi, regimente și batalioane independente.

În concluzie, se poate afirma că, în ultimii șapte ani, Rusia a transformat gruparea de trupe din Crimeea dintr-un morman de fiare vechi sovietice, într-o forță ce nu are rival în Regiunea Mării Negre. Iar acest lucru nu s-a încheiat. Planurile pe termen mediu și lung ale Rusiei vizează în continuare dezvoltarea militară a regiunii.

Va fi greu pentru celelalte state riverane Mării Negre, chiar și cu sprijin occidental, să mai echilibreze balanța de forțe din zonă.

Din păcate, această realitate privește și România, care, din cauza lipsei de resurse financiare, încearcă să facă pași timizi în direcția descurajării Federației Ruse la Marea Neagră. Sprijinul american ajută, dar nu este suficient.

Ca și în alte dăți, în cazul unui conflict militar în regiune, va trebui să mizăm pe alte elemente, care au o legătură mai redusă cu armele și cu armata, respectiv relieful și poziția geografică, precum și eroismul și sacrificiul ostașilor români.    

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s