Rusia nu se mai oprește. Încă două submarine strategice din clasa Borey-A vor fi construite începând din anul 2023

1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.12.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în anul 2023, la Șantierul Naval Sevmash (parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave), va începe construirea a două submarine cu destinație strategică Proiect 955A, clasa Borey-A.

“Anul viitor ne așteptăm la încheierea unui nou contract pentru construcția unei alte perechi de submarine strategice din clasa Borey-A. Începerea construcției ar urma să aibă loc la Sevmash în anul 2023”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, submarinele cu propulsie nucleară vor fi construite în cadrul Programului de stat pentru înzestrare aflat în vigoare până în anul 2027. Acestea vor fi al unsprezecelea și al doisprezecelea submarin din clasa Borey. Astfel numărul total de submarine de acest tip va crește la 12 unități, din care trei Proiect 955, clasa Borey, și nouă Proiect 955A, clasa Borey-A.

În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse se află trei submarine ale Proiectului de bază 955, respectiv Yuri Dolgoruki, Vladimir Monomakh și Aleksander Nevsky, precum și două submarine ale Proiectului modernizat 955A, Prințul Vladimir și Prințul Oleg. Încă cinci submarine din clasa Borey-A, Împăratul Aleksandru al III-lea, Prințul Pozharsky, Generalissimus Suvorov, Dmitry Donskoy și Prințul Potemkin, se află în diferite faze de construcție în șantier. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși planurile inițiale prevedeau construirea a zece submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasele Borey și Borey-A se pare că reprezentanții militari ruși au decis continuarea seriei cu cel puțin încă două submarine de acest tip.

Trebuie precizat faptul că submarinele Proiect 955 și Proiect 955-A sunt împărțite în mod egal între Divizia 31 Submarine a Flotei de Nord și Divizia 25 Submarine a Flotei din Oceanul Pacific.

Fiecare submarin este dotat cu 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava. 

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s