The Washington Post: Marea Azov a devenit o platformă pentru un posibil conflict armat între Rusia și Ucraina

foto

Cotidianul american The Washington Post, citat de agenția de presă rusă Interfax, a informat că, în ultima perioadă, Marea Azov s-a transformat într-o zonă de posibil conflict armat între Rusia și Ucraina. 

Potrivit publicației, “există motive serioase să credem că zona de coastă a Mării Azov are o valoare strategică și economică mult mai serioasă pentru Rusia decât pentru regiunile de frontieră estice ale Ucrainei distruse de război”.

Gazeta reamintește faptul că serviciile de informații americane au avertizat asupra posibilității declanșării unui atac militar la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, la începutul anului viitor. Ziariștii americani au subliniat faptul că atenția internațională este focusată pe concentrarea trupelor ruse la granițele terestre ale Ucrainei. Însă, dacă invazia va începe de pe mare, forțele ucrainene vor fi, în mare măsură, lipsite de putere.

Acest lucru a fost recunoscut și de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba. “Din punct de vedere al securității, Rusia domină în Marea Azov, iar în caz de război va folosi acest lucru în mod activ pentru a pune presiune asupra orașelor noastre sudice, de pe coasta mării”, a precizat șeful diplomației ucrainene pentru publicația americană.

Ministrul a adăugat că: “În circumstanțele actuale, desigur, Rusia dictează situația de la Marea Azov și o folosește, în principal, ca teatru de operațiuni militare”. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Dacă în cazul sintagmei Marea Neagră – lac rusesc lucrurile sunt doar parțial adevărate, pentru Marea Azov aceasta ar avea o acoperire mult mai mare în realitate. Rusia a preluat controlul total asupra Mării Azov în urma construirii Podului Crimeea peste Strîmtoarea Kerci, prin care a fost îngustat șenalul navigabil.

Deși, în mod normal, Marea Azov este considerată o mare internă a Ucrainei și Federației Ruse, “în numele asigurării securității navigației”, partea rusă și-a asumat controlul intrării și ieșirii navelor în regiune, care se face prin intermediul Serviciului de frontieră al FSB.

Din punct de vedere strict militar, Rusia nu dispune în Marea Azov de nave de luptă sau baze navale importante. Singurul punct de dislocare pentru navele Flotei ruse din Marea Neagră este situat în portul Temriuk, unde se află însă numai un număr redus de nave auxiliare.

Cu toate acestea, având în vedere forța Bazei Navale – Novorossiysk aflate în apropiere, transferul masiv de nave de luptă în regiune trebuie calculat nici măcar în ore, ci numai în minute. În același timp, pe canalul navigabil Volga-Don, în Marea Azov pot fi aduse rapid și nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică, inclusiv trei paltforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Partea ucraineană poate să ofere Rusiei numai o replică palidă, prin intermediul facilităților navale din localitățile Berdiansk și Mariupol.

În aceste condiții, Rusia ar putea folosi Marea Azov pentru un atac dinspre mare asupra Ucrainei. Acesta ar asigura și un anumit element surpriză, având în vedere faptul că toată lumea se așteapă ca partea rusă să atace Odesa, pentru debarcarea desantului maritim pe coasta Ucrainei la Marea Neagră. 

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s