Analiză remnmilitaryblog.com
Pe rețelele de socializare au apărut, pe 06.01.2022, unele opinii potrivit cărora intervenția militară rusă în Ucraina va fi amânată cu o lună, atât cât se estimează că va dura deplasarea trupelor de menținere a păcii în Kazahstan.
Probabil, o serie de specialiști apreciază că Rusia nu mai poate susține o operație militară împotriva Ucrainei, din cauza misiunilor îndeplinite, simultan, în Siria, Nagorno-Karabakh și Kazahstan.
După părerea mea, aceste calcule sunt greșite, iar răspunsul la întrebarea pusă în titlu este: categoric da.
Așadar, în cazul în care Rusia chiar și-a propus să atace Ucraina în cursul acestei luni, așa cum au estimat serviciile de informații din Ucraina și din Occident, acest lucru se va întâmpla.
În primul rând, trebuie spus faptul că dispozitivul militar format de Federația Rusă în proximitatea frontierei Ucrainei nu este afectat de niciuna dintre celelalte trei misiuni. Acesta include unități și mari unități militare din cadrul Trupelor Regiunilor Militare Vest și Sud. În Nagorno-Karabakh se află o brigadă de menținere a păcii din Regiunea Militară Centru, în Kazahstan sunt deplasați militari aparținând Trupelor de Desant Aerian, iar în Siria activează forțe din toată armata rusă, inclusiv din Extremul Orient.
În al doilea rând, în ceea ce privește resursele, se poate aprecia că acestea există. Amploarea activităților desfășurate în ultimii ani pentru instruirea curentă a trupelor ruse arată că resursele alocate pe timp de pace sunt aproape egale cu cele de pe timp de război. Acest fapt a făcut posibilă susținerea fără prea mari eforturi a operației de pe teritoriul sirian, care durează practic de aproape șase ani. Trupele care acționează în Siria consumă resursele care oricum ar fi fost cheltuite cu instrucția pe teritoriul național.
Discutând despre efectivele implicate în operațiunile desfășurate de trupele ruse, trebuie precizat că misiunile din Siria, Nagorno-Karabakh și Kazahstan adună în total aproximativ 10.000 de militari, în timp ce dispozitivul pentru invadarea Ucrainei ar presupune între 100 și 150 de mii de militari. Așadar, de 10 sau chiar de 15 ori mai mult.
Spre exemplu, Trupele de Desant Aerian ale Rusiei includ două divizii de desant-asalt și două divizii de desant aerian (cu un total de 12 regimente), trei brigăzi de desant-asalt, o brigadă cu destinație specială și o brigadă de transmisiuni. Din toate aceste forțe, în Kazahstan sunt dislocate, probabil, câteva batalioane și companii. Lipsa acestora nu afectează capacitatea de luptă a acestei categorii de forțe.
Același lucru se poate spune și despre Flota rusă din Marea Neagră, care ar trebui să-și împartă forțele între Marea Mediterană și Marea Neagră. De exemplu, din totalul de 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, în Marea Mediterană se află, de regulă patru sau cinci platforme de acest tip (nave de suprafață și submarine). Ținând cont de ceea ce ar putea opune partea ucraineană, forțele rămase în Marea Neagră pot susține fără dificultate o ofensivă dinspre mare pe teritoriul Ucrainei.
În concluzie, se poate aprecia că Forțele Armate ale Federației Ruse au capacitatea să desfășoare o operație militară împotriva Ucrainei, concomitent cu celelalte misiuni în care sunt implicate în prezent în străinătate.
Personal, nu cred că președintele Vladimir Putin și conducerea politico-militară a Forțelor Armate ale Federației Ruse au luat deja o decizie în ceea ce privește atacarea Ucrainei, așa cum au informat unele publicații occidentale. Probabil că, negocierile care vor urma în zilele următoare cu reprezentanții SUA, NATO și OTSC vor fi decisive pentru soarta statului ucrainean. Acesta va continua să mai existe în forma sa actuală numai dacă solicitările Rusiei vor fi satisfăcute, măcar parțial. În cazul în care liderii occidentali se vor dovedi inflexibili și nu vor accepta să facă niciun fel de concesii în relațiile cu partea rusă, atunci oficialii de la Moscova vor înclina balanța în favoarea războiului.