Norvegia a notificat Rusia despre pregătirea celui mai mare exercițiu NATO de după 1980: “Cold Response-2022”

foto

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.01.2022, Comandamentul Operativ al Forțelor Armate ale Norvegiei a notificat partea rusă privind pregătirea exercițiului multinațional Cold Response-2022.

“În cadrul unei discuții purtate în regim de videoconferință, comandantul Comandamentul Operativ al Forțelor Armate ale Norvegiei, general locotenent Yngve Odlo, l-a informat pe comandantul Flotei de Nord a Federației Ruse, amiral Aleksander Moiseev, depre planurile preliminare ale exercițiului NATO cu numele de cod Cold Response-2022”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Tass.

Potrivit acestuia, generalul norvegian i-a asigurat pe reprezentanții Rusiei că Forțele Armate ale Norvegiei respectă cu strictețe prevederile Documentului de la Viena privind măsurile de consolidare a încrederii și securității, adoptat de OSCE în 2011, și susține transparența exercițiilor militare majore.

“Amiralul Moiseev i-a mulțumit generalului norvegian pentru informațiile prezentate și le-a urat colegilor norvegieni să conducă în siguranță manevrele militare”, se mai arată în comunicatul Flotei de Nord.

După cum a menționat partea norvegiană, exercițiul multinațional Cold Response-2022 va fi executat în perioada martie-aprilie. Acesta se va desfășura în mai multe etape, în Marea Norvegiei, precum și pe teritorii din nordul și centrul Norvegiei.

La exercițiu vor participa aproximativ 40.000 de militari din cadrul Forțelor Armate ale Norvegiei și din alte 28 de state membre și partenere NATO. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Exercițiul Cold Response-2022, care vizează apărarea părții de nord a Norvegiei, va fi cel mai mare exercițiu desfășurat de NATO dincolo de Cercul Polar de după 1980.

1

Acesta va fi executat pe un teritoriu aflat la o distanță de numai 400 de kilometri de frontiera Federației Ruse.

La exercițiu este așteptată participarea simultană a două grupări navale de portavion, una din Marea Britanie și una din SUA. Este vorba despre portavioanele HMS Prince of Wales și USS Harry S. Truman. În prezent, acesta din urmă se află în Marea Mediterană.

Probabil că, Rusia își va pregăti propriile măsuri de răspuns la un exercițiu NATO de o asemenea amploare. Cu siguranță, între acestea se vor afla survolarea zonei de desfășurare a exercițiului din Marea Norvegiei de către avioanele rusești, inclusiv de către bombardierele strategice. În același timp, nave de suprafață și submarine ale Flotei de Nord vor îndeplini misiuni de pregătire pentru luptă în regiune. 

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s