Speriată de situația din Ucraina, Bulgaria vrea să cumpere două submarine la mâna a doua

1

Pe fondul situației tensionate din Ucraina, Bulgaria și-a confirmat intenția de a reface forțele de submarine, de care nu mai dispune începând din 2011. Ministrul bulgar al apărării, Stefan Yanev, a declarat că ministerul are în vedere achiziționarea a două submarine diesel-electrice.

Ministerul bulgar al Apărării și-a dezvăluit astfel planurile de a cumpăra două submarine aparținând flotei unui stat membru NATO, al cărui nume nu a fost precizat. Potrivit declarațiilor lui Yanev, Guvernul bulgar nu are bani pentru submarine noi, dar a promis că va găsi fonduri pentru achiziționarea a două submarine “în stare tehnică bună”. Nevoia de submarine pentru Forțele Navale ale Bulgariei a fost semnalată ca urmare a situației din Ucraina.

Primele declarații despre intenția Bulgariei de refacere a forțelor de submarine au fost făcute la sfârșitul anului 2019. Apoi s-a discutat despre posibilitatea achiziționării unor submarine dezafectate din Norvegia. Numărul de submarine planificate pentru cumpărare nu a fost menționat, dar se pare că era vorba despre un singur submarin.

Acum, armata nu vrea să dezvăluie cu cine negociază, dar presa bulgară sugerează că este vorba despre Germania. Această versiune este susținută și de faptul că Sofia a comandat recent două nave de patrulare de la compania germană Lurssen Werft, pe baza proiectului de corvetă din clasa Braunschweig.

În Marina bulgară nu mai există forțe de submarine din anul 2011, când, pe 11 noiembrie, la Baza Navală din Varna, a avut loc ceremonia de coborâre a drapelului de pe ultimul submarin al flotei bulgare, Slava.

Submarinul diesel-electric de clasă medie Proiect 633 Slava a fost construit la Șantierul Naval Krasnoye Sormovo pentru Marina sovietică în perioada 1959-1960. Cu denumirea de S-36, acesta a intrat în serviciul flotei sovietice pe 30 septembrie 1960. Ulterior, pe 28 decembrie 1985, a fost transferat Marinei bulgare și a devenit parte a Diviziei 8 Submarine din Varna, sub denumirea de Slava (număr de coadă 84). 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s