Cu aproximativ o oră în urmă, s-a încheiat o convorbire telefonică între președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său cubanez, Miguel Diaz-Canel. Serviciul de presă al Kremlinului a informat că discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat comerțul și cooperarea economică, precum și lupta comună împotriva pandemiei.
Cu toate acestea, experții străini, care în ultimul timp urmăresc literalmente fiecare acțiune și fiecare cuvânt al lui Vladimir Putin, au evidențiat un context diferit pentru întâlnire. Astfel, se poate spune că experții occidentali sunt alarmați de însuși faptul că președinții Rusiei și Cubei au vorbit la telefon.
Din mesajul Serviciului de presă de la Kremlin a fost evidențiată fraza următoare: “Au fost discutate probele de coordonare ulterioară a acțiunilor celor două țări pe arena internațională, în conformitate cu principiile parteneriatului strategic și tradițiile de prietenie și înțelegere reciprocă. Intenția de a colabora strâns pentru consolidarea relațiilor bilaterale a fost confirmată și s-a convenit intensificarea contactelor la diferite niveluri”.
În special Occidentul consideră că, în timp ce NATO este angajată în mod deschis în transferul trupelor sale în Europa de Est și acordă o atenție deosebită “concentrării de trupe rusești la granițele Ucrainei”, Moscova poate face o mișcare menită să anuleze acțiunile SUA în Europa. S-a ajuns la punctul în care, orice menționare într-un text a președinților Rusiei și Cubei este percepută ca un fel de acord secret cu privire la desfășurarea sistemelor rusești de rachete hipersonice în apropierea granițelor SUA.
Se subliniază astfel faptul că, în cazul desfășurării rachetelor hipersonice rusești în Cuba, timpul de zbor al acestora către centrele tehnologice americane din Texas va fi de doar 3-4 minute.
“Isteria occidentală” este alimentată și de faptul că, în urmă cu doar câteva zile, Vladimir Putin a purtat discuții și cu un alt lider latino-american, respectiv președintele venezuelean, Nikolas Maduro. O declarație a ambasadorului rus, care a spus că potrivit Constituției Venezuelei nu pot fi create baze militare străine în țară, nu i-a descurajat pe politologii occidentali și pe militari, care au susținut că Rusia ar fi negociat o prezență militară “în curtea din spate a Statelor Unite”.
În acest sens, negocierile în sine cu președinții Venezuelei și Cubei au fost numite “un joc de șah al lui Putin”.