În seara zilei de 21.02.2022, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk.
De asemenea, șeful statului rus a încheiat cu liderii celor două republici, Denis Pushilin și Leonid Pasechnik, acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă.
Ceremonia s-a desfășurat în aceeași sală de la Kremlin, unde, anterior, Vladimir Putin a condus o ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Pe timpul întâlnirii, membrii consiliului s-au pronunțat în favoarea recunoașterii independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Procedurile juridice rusești prevăd ca decretele prezidențiale să fie dezbătute în Duma de Stat și Consiliul Federației, cele două camere ale Parlamentului rus, după care se vor transforma în lege, ce va trebui promulgată de președinte.
Este posibil ca toată această procedură să fie epuizată într-o singură zi, pe 22.02.2022.
Ce se va întâmpla în continuare? Nu este exclus ca independența celor două republici să fie recunoscută și de Republica Belarus. În orice caz, Federația Rusă va începe să furnizeze Republicilor Populare Donețk și Lugansk toate ajutoarele solicitate, inclusiv de ordin militar. În această situație, nimeni nu se va mai mira dacă trupele ruse vor pătrunde pe teritoriile celor două republici pentru a le apăra în fața militarilor ucraineni.
Bineînțeles că SUA și statele occidentale vor deplânge și vor condamna demersurile Federației Ruse și vor impune noi sanțiuni, care vor avea, probabil, același efect ca și cele anterioare, adică niciunul.
Se va mulțumi Vladimir Putin numai cu cele două republici din Ucraina? Probabil că nu. Evoluțiile ulterioare vor depinde însă de maturitatea oamenilor politici din Occident. Dacă aceștia vor continua să ignore solicitările părții ruse, este foarte posibil ca incursiunea Rusiei în teritoriul Ucrainei să continue. În orice caz, Vladimir Putin pare că și-a calculat toți pașii, urmând un calendar foarte bine stabilit.
Trebuie remarcat faptul că recunoașterea independenței celor două republici autoproclamate de pe teritoriul ucrainean este o decizie care nu a fost ușor de luat de oficialii de la Moscova. Până acum, aceștia au evitat să facă acest lucru, fiind conștienți că un astfel de demers ar putea însemna pierderea restului Ucrainei.
La fel ca și în cazul Georgiei, rezolvarea conflictelor înghețate, chiar prin separarea teritoriilor în cauză, face mult mai atractiv restul teritoriului pentru o eventuală integrare în NATO și UE.