“Saltul mangustei”. Chiar înainte de începerea operațiunii, această denumire a fost acordată planului de intervenție a armatei ruse în Ucraina. Despre acest lucru s-a scris atât în Rusia, cât și în Occident.
Ce este, de fapt, saltul mangustei? În natură, acesta este numele acordat unui binecunoscut model comportamental al acestui mic prădător. Animalul, aflat într-o luptă cu o cobra, face salturi false, determinând șarpele să se enerveze și să contraatace. Acest lucru durează mult timp, iar cobra obosește și fandările sale devin din ce în ce mai puțin precise. La final, șarpele epuizat efectuează un alt contraatac, întinzându-se pe toată lungimea sa. Mangusta face atunci un salt decisiv și își afundă dinții în inamic.
Analizând evenimentele produse în ultimele luni, se poate constata că statele occidentale anunțau un război iminent, inventând noi date pentru începerea invaziei, urmate de recunoașterea forțată a greșelilor. Așa au fost avansate datele de 15 februarie, 16 februarie, 20 februarie, 22 februarie. La sfârșit au renunțat și au anunțat că operațiunea poate începe în orice zi. Președintele rus i-a dus de nas în tot acest timp, lansând semne false despre începerea foarte curând a implementării planului de demilitarizare a Ucrainei.
Biden s-a adresat națiunii săptămânal, a convocat în mod regulat Consiliul de Securitate și a discutat de mai multe ori pe zi cu aliații săi din Europa. Macron a învățat numărul de telefon al Kremlinului și l-a format din memorie. Putin i-a uzat pe politicienii occidentali, la fel cum procedează mangusta cu o cobră.
Operațiunea a început exact în momentul cel mai favorabil. Acest lucru s-a întâmplat atunci când mangusta și-a dat seama că șarpele este epuizat și nu mai știe ce să facă. Cu un salt rapid și încrezător, unitățile ruse au ajuns la Kiev a doua zi, luând cu asalt cartierul guvernamental.