Ministerul de Externe al Turciei a anunțat luni, 28.02.2022, că Strâmtorile Bosfor și Dardanele au fost închise pentru navele de război ale Ucrainei și Rusiei. Autoritățile de la Ankara au luat această decizie în conformitate cu Convenția de la Montreux.
Portalul topcor.ru a remarcat faptul că Ministerul de Externe al Turciei a mai făcut și anterior referiri la această problemă.
În urmă cu câteva zile, Volodimir Zelensky i-a mulțumit lui Recep Tayyip Erdogan pentru închiderea strâmtorilor pentru navele Forțelor Navale ale Rusiei, precizând că “poporul ucrainean nu va uita acest lucru”. Cu toate acestea, autoritățile turce au remarcat atunci că nu a fost luată o decizie finală în privința strâmtorilor.
Astfel că nu este exclus ca partea turcă să revină și asupra anunțului din 28 februarie.
După cum a informat jurnalul Daily Sabah, în timpul unei discuții telefonice purtate pe 23 februarie între președinții Federației Ruse și Turciei, Erdogan a vorbit despre nerecunoașterea de către partea turcă a statutului diplomatic al Republicilor Populare Donețk și Lugansk.
În urma declanșării de către Rusia a unei operații militare speciale de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, liderul turc a numit incidentul “o lovitură grea adusă păcii și stabilității din regiune”.
Anterior, Erdogan a spus că nu va face o alegere între Moscova și Kiev în problema agravării situației din jurul Ucrainei, întrucât Turcia menține legături economice, politice și militare strânse cu ambele state.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Dorind să fie imparțial, președintele Turciei a luat decizia de a închide strâmtorile pentru ambele țări aflate în conflict, deși solicitarea a venit chiar din partea Ucrainei.
Practic, măsura închiderii Strâmtorilor Bosfor și Dardanele nu are obiect și nu va influența situația din Ucraina.
Dacă în cazul Ucrainei aceasta este doar o glumă, pentru că oricum Kievul nu are cu ce să treacă prin strâmtori, Rusia nu și-a exprimat intenția de a traversa Dardanele și Bosfor cu nave de luptă. Dispozitivul naval din Marea Neagră și Marea Azov necesar intervenției militare în Ucraina a fost format cu mai multe zile înainte de declanșarea ostilităților, iar partea rusă nu are nevoie de întăriri pentru acesta. Așa că, pe termen scurt, Rusia nu are nevoie să aducă sau să scoată nave de luptă din Marea Neagră.