Turcia încearcă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. Miniștrii de externe din cele trei state se vor întâlni în Antalya

foto

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat, pe 07.03.2022, că șefii diplomațiilor din Rusia și Ucraina se vor întâlni în Turcia, în cadrul Forumului Diplomatic din Antalya. Discuțiile vor avea loc la inițiativa președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Întâlnirea din Antalya va avea un caracter trilateral. Pe lângă miniștrii de externe din Rusia și Ucraina, Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba, la aceasta va participa și șeful diplomației turce, Mevlut Cavasoglu.

După cum a precizat Maria Zakharova, ale cărui declarații au fost preluate de agenția de presă RIA Novosti, organizarea unei întâlniri la nivelul miniștrilor de esterne a fost convenită în timpul unei convorbiri telefonice recente dintre președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit ziarului turc Daily Sabah, autoritățile de la Ankara au confirmat această informație. Publicația a prezentat o declarație în acest sens a ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu.

Deocamdată, nu se știe în ce zi va avea loc întâlnirea. Însă, este cunoscut faptul că Forumul Diplomatic din Antalya se va desfășura în perioada 11-13 martie.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ținând cont de faptul că Turcia întreține relații apropiate atât cu Federația Rusă cât și cu Ucraina, aceasta reprezintă o variantă pentru o eventuală mediere între cele două părți.

O altă variantă, ar putea fi reprezentată de președintele francez, Emmanuel Macron, care s-a dovedit un partener fiabil de discuții atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimyr Zelenski.

Cu toate acestea însă este puțin probabil ca soluția la conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a ajuns într-o fază ireversibilă, să poată fi găsită în astfel de formate.

Locul cel mai potrivit pentru obținerea unui compromis este cel al negocierilor directe dintre reprezentanții celor două țări, care se desfășoară în Republica Belarus. Pe 07 martie, la Brest, are loc cea de-a treia rundă de discuții între părți.

Surse: ria.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s