Military Watch: Un S-300 ucrainean a făcut primele victime. A doborât accidental două aeronave ale NATO deasupra României

1

Pe fondul ostilităților în curs dintre forțele ruse și ucrainene, cel mai puternic sistem de apărare antiaeriană al acestora din urmă, S-300, a făcut primele sale victime. În urma unor informații din 03 martie conform cărora opt militari români au fost uciși, după ce un avion de vânătoare MiG-21 și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit, atât pilotul primului, cât și cei șapte membri ai echipajului celui de-al doilea pierzându-și viața, s-a informat că bateriile ucrainene de S-300 au fost responsabile pentru doborârea aeronavelor NATO, într-un incident de foc prietenos.

Acesta nu a fost primul incident în care România a fost implicată din neatenție în conflictul ucrainean. Un pilot ucrainean de Su-27 a fugit în țara vecină în prima zi de război cu avionul său de vânătoare și a fost interceptat de avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Antrenamentul îndoielnic din Forțele Aeriene ale Ucrainei, cu o istorie recentă de accidente multiple, inclusiv un foc prietenos care a doborât un Su-27 deasupra Kievului în primele ore de deschidere a războiului, a făcut ca posibila doborâre a două aeronave românești să fie departe de un incident izolat. Poate cel mai notabil precedent a fost doborârea de către un sistem ucrainean mai vechi S-200 a zborului Siberia Airlines 1812 deasupra Mării Negre, în octombrie 2001, când au fost uciși toți cei 78 de civili aflați la bord.

Deși este desfășurat la scară largă în peste 15 țări și se află încă în producție în Rusia astăzi în versiunea avansată S-300V4, sistemul de rachete antiaeriene S-300 a fost implicat rareori în acțiuni de luptă. Intervenția militară rusă în Ucraina este doar al doilea război, după conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020, în care atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au desfășurat sistemul. Sistemele ucrainene S-300 au fost atacate în mod concertat în orele de deschidere ale intervenției militare ruse în țară, iar distrugerea lor a lăsat forțele ucrainene dependente de lansatoarele de rachete sol-aer portabile, pentru a amenința avioanele rusești în mod asimetric. În timp ce S-300 este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume, sistemele S-300P/PS/PT cu rază medie de acțiune din anii 1980 pe care se bazează Ucraina au o mobilitate și o apreciere a situației mult mai reduse. Acestea nu au fost concepute pentru apărarea unor suprafețe mari și nu au o capacitate de apărare multistratificată. Deși sistemele S-300 au fost dezvoltate având în vedere lupta împotriva NATO și au fost desfășurate pe scară largă ca și scut împotriva unor posibile atacuri aeriene occidentale din Algeria și Siria până în China și Venezuela, cu greu se putea preconiza că primele lovituri împotriva aeronavelor NATO aveau să vină din Ucraina, în asemenea circumstanțe. Un număr de state aliniate vestice, inclusiv Ucraina, Bulgaria, Grecia și Slovacia au desfășurate sisteme S-300, în timp ce Turcia, țară membră NATO, a achiziționat derivatul avansat al sistemului, S-400. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Iată că, după ce timp de două zile am fost contestat de foarte multă lume că am publicat o știre atât de importantă despre România de pe o sursă rusească îndoielnică, informația apare și în presa occidentală.

În aceste condiții, reprezentanții Ministerului Apărării mai pot să ne ascundă adevărul sau trebuie să apară și să explice opiniei publice rezultatele reale ale anchetei?

Sursa: militarywatchmagazine.com.

Un gând despre “Military Watch: Un S-300 ucrainean a făcut primele victime. A doborât accidental două aeronave ale NATO deasupra României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s